سبد خرید شما خالی است.
سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.
سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.
یکی از مشکلات ضربه مغزی از دست دادن توانایی ها و مهارت های فردی می باشد. در این راستا کاردرمانی ضربه مغزی مؤثرترین راهکار توانبخشی پس از آسیب مغزی محسوب می شود. کاردرمانگر آموزش های لازم را به بیمار و خانواده او ارائه کرده و در انجام فعالیت های روزمره به بیمار کمک می کند.
مرکز کاردرمانی امید نجف آباد به انجام خدمات کاردرمانی و مشاوره جهت بیماران آسیب مغزی در تمام سیر بیماری می پردازد. خدمات مرکز کاردرمانی امید نجف آباد از وضعیت کما تا پس از کسب هوشیاری و برگشت به منزل و پس از آن بر عهده گیری تمامی نقش هایی که آن فرد داشته است، می باشد.
کارشناسان مرکز کاردرمانی امید نجف آباد ابتدا شرایط بیمار را ارزیابی می کنند و با توجه به شرایط، توانایی ها، نقش ها و حتی معنای زندگی فرد مداخلات خود را در زمینه های مختلف جسمی، ذهنی، شناختی، روانی و اجتماعی آغاز می کنند. در این مطلب به توضیح چگونگی و خطرات ضربه مغزی و بررسی کاردرمانی ضربه مغزی و وظایف کاردرمانگر در درمان ضربه مغزی می پردازیم.
جمجمه از مغز در برابر ضربه و برخورد با اجسام تیز محافظت می کند، اما تمام تاثیر یک نیروی سخت را جذب نمی کند. مغز در داخل جمجمه توسط مایع مغزی نخاعی اطراف آن محافظت می شود. با وجود این، یک ضربه ناگهانی به سر، یا حتی کاهش سرعت به صورت کاملا سریع، می تواند باعث تماس مغز با قسمت داخلی جمجمه شود. ضربه مغزی یکی از عوارض آسیب به سر یا مغز است.
گاهی اوقات این ضربه می تواند منجر به آسیب میکروسکوپی به سلول های مغز شود بدون اینکه آسیب ساختاری واضحی در سی تی اسکن قابل مشاهده باشد. در موارد شدید، بافت مغز می تواند شروع به متورم شدن کند.
مغز قادر به برطرف سازی و فرار از محدودیت های سفت و سخت جمجمه نیست، بنابراین تورم شدید می تواند مغز و رگ های خونی آن را فشرده سازد و جریان خون را محدود کند. بدون جریان خون کافی، مغز قادر به دریافت اکسیژن و گلوکز نخواهد بود. سکته مغزی ممکن است در چنین مواقعی رخ دهد. تورم مغز پس از ضربه مغزی این پتانسیل را دارد که شدت آسیب را تشدید کند.
ضربه به سر می تواند آسیب اولیه جدی تری به مغز وارد کند. کوفتگی نوعی کبودی بافت مغز است که با خونریزی و تورم در مغز همراه است.
شکستگی جمجمه زمانی اتفاق می افتد که استخوان جمجمه بشکند. شکستگی جمجمه به خودی خود ممکن است لزوماً یک آسیب جدی نباشد. اما گاهی استخوان های شکسته جمجمه با بریدن بافت مغز یا پوشش های آن باعث خونریزی یا آسیب های دیگر می شود.
ضربه مغزی در اثر ضربه مستقیم به سر، مانند سقوط ، ضربه خوردن سر با چیزی یا ضربه مغزی در اثر تصادف ایجاد می شود. این وضعیت همچنین قادر است در نتیجه سرعت بالا و توقف ناگهانی سر، مانند جراحات ضربه ای با سرعت بالا یا آسیب ناشی از انفجار، مانند یک منطقه جنگی، رخ دهد.
بسیاری از افراد تصور می کنند ضربه مغزی شامل غش کردن یا از دست دادن هوشیاری است، اما این تفکر درستی نیست. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به ضربه مغزی هرگز هوشیاری خود را از دست نمی دهند. در چند مورد، علائم خارجی ضربه به سر، مانند خونریزی، نیز ممکن است وجود نداشته باشد.
اکثر پزشکان انواع ضربه مغزی را بسته به پارامتر هایشان به سه نوع طبقه بندی می کنند که مقیاس کما گلاسکو (GCS) نامیده می شود.
GCS بر اساس سه پاسخ است؛
هر پاسخ بر اساس پاسخ کامل، جزئی یا عدم پاسخ به محرک ها درجه بندی می شود.
خفیف : امتیاز ۱۳ تا ۱۵ در GCS و عدم از دست دادن هوشیاری
متوسط : امتیازات ۹ تا ۱۲ در GCS و از دست دادن هوشیاری کمتر از ۱۵ دقیقه یا بدون از دست دادن هوشیاری
شدید : نمره ۳ تا ۸ در GCS و از دست دادن هوشیاری به مدت ۱۵ دقیقه یا بیشتر
برخی از پزشکان ترجیح می دهند ضربه های مغزی را بر اساس علائم به شش نوع طبقه بندی کنند که عبارت اند از:
علائم شامل درد، تهوع، استفراغ و از دست دادن هوشیاری پس از ضربه به سر است.
علائم شامل از دست دادن موقت یا دائمی حافظه، کاهش توانایی تمرکز، مشکل در انجام چند کار و حفظ اطلاعات جدید، تشنج، تحریک پذیری، و اختلال در گفتار است.
نوسانات خلقی، تغییر شخصیت و اضطراب یا فوبیا های جدید.
به صورت بی خوابی (کم خوابی)، حساسیت شدید به صداها و نور ها و کیفیت پایین خواب ظاهر می شود.
علائم شامل سرگیجه، گیجی، از دست دادن هماهنگی و نیستاگموس (حرکات غیر طبیعی چشم) می باشد.
علائم شامل ناتوانی در خواندن متن های طولانی از یک کتاب یا کار بر روی صفحه نمایش به دلیل کاهش حساسیت رنگ/نور، دید ضعیف در شب، تغییر ادراک عمقی، تاری دید و دیدن ستارگان در جلوی چشم یا فتوپسی است. (چشمک های نور جلوی چشم)
ضربه مغزی می تواند بر حافظه، قدرت قضاوت، عکس العمل های غیر عادی، گفتار، تعادل و هماهنگی عضلات تأثیر بگذارد.
افراد مبتلا به ضربه مغزی اغلب یک دوره کوتاه فراموشی را گزارش می کنند، به صورتی که نمی توانند اتفاقات بلافاصله قبل یا بعد از آسیب را توضیح دهند.
آنها ممکن است گیج، مات و مبهوت رفتار کنند یا دیدن اجسام نورانی را توصیف کنند. امداد گران و مربیان ورزشی که مشکوک به وجود ضربه مغزی هستند، ممکن است از مصدوم نام، تاریخ، ماه و سال و یا موقعیت کنونی اش را بپرسند.
حتی از کنار ضربه های مغزی خفیف نیز نباید به سادگی رد شد. جراحان مغز و اعصاب و سایر متخصصان تاکید می کنند که اگرچه برخی از ضربه های مغزی نسبت به سایرین کمتر جدی هستند، اما چیزی به نام خونریزی مغزی خفیف یا جزئی وجود ندارد.
در بیشتر موارد، یک ضربه مغزی تنها نباید باعث آسیب دائمی شود. از طرفی نیازی نیست تا ضربه مغزی دوم بلافاصله پس از ضربه اول خیلی قوی باشد تا اثرات ناتوان کننده آن برای همیشه در فرد باقی بماند.
اگر هر یک از این موارد پس از ضربه به سر رخ دهد، بایستی در اسرع وقت با یک متخصص بیماری های مغز و اعصاب مشورت کنید.
باید به این نکته توجه کنید که علائم خونریزی مغزی در اثر ضربه ممکن است کمی متفاوت از ضربه مغزی تنها باشد. علائم خونریزی مغزی به ناحیه درگیر مغز بستگی دارد. به طور کلی، علائم خونریزی مغزی می تواند شامل موارد زیر باشد:
روش های تصویربرداری مغز با ام آر آی و سی تی اسکن نباید به طور معمول در تشخیص ضربه مغزی انجام شود. این روش ها معمولاً قادر به نشان دادن هیچ تغییر قابل توجهی نیستند و با سی تی اسکن، تنها افراد در معرض تشعشعات غیر ضروری قرار می گیرند.
در حالی که چنین آزمایش هایی برای شناسایی نقص های ساختاری مفیدتر هستند اما آسیب مغزی ناشی از ضربه مغزی ماهیت متابولیکی و میکروسکوپی دارد که اغلب در تصویربرداری عصبی به طور معمول خود را نشان می دهد.
علائم ضربه مغزی می تواند افراد را به روش های مختلفی از جمله بینایی، تعادل و حتی خلق و خوی تحت تاثیر قرار دهد. از نظر گذر زمان هم، درمان استاندارد برای ضربه مغزی، استراحت زیاد است.
استراحت اولین مرحله مهم در بهبود بیمار می باشد، اما استراحت بیش از حد یا کمتر از حد لازم می تواند تاثیرات منفی از نظر فیزیکی، احساسی و ذهنی برای بیمار داشته باشد. بنا براین دریافت درمان های کاردرمانی پس از ضربه مغزی تا حد زیادی عوارض ناشی از ضربه را کاهش می دهد و به بازگشت سریع تر بیمار به شرایط قبل از آسیب کمک می کند.
مرکز کاردرمانی امید نجف آباد با مدیریت آقای حسین قنبری با سی سال تجربه بالینی ، با کاردرمانی ضربه مغزی کمک موثری به بیماران ضربه مغزی از اولین روزهای پس از آسیب تا بازگشت بیمار به زندگی عادی می کند.
کاردرمانی در ضربه مغزی با توجه به متوسط یا شدید بودن آسیب مغز، درمان متفاوتی به بیماران ارائه می کند. همان طور که هیچ دو نفری شبیه به هم نیستند، اثرات هیچ دو آسیب مغزی هم دقیقا یکسان نخواهند بود. بنابراین اصول درمانی کاردرمانی در ضربه مغزی باید کاملا بیمار محور و بر اساس اهداف فردی تبیین شوند. اهداف توابخشی برای هر بیمار، با توجه به شرایط آن ها و مرحله بهبودی، متفاوت می باشد.
در برنامه های کاردرمانی ضربه مغزی تاکید اصلی بر برنامه های حرکتی اکتیو است. در این حالت آموزش بیمار نقش اساسی در برنامه توانبخشی وی دارد.
مداخلات کاردرمانی در ضربه مغزی را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد:
ترمیمی : بر بازیابی مجدد بافت آسیب دیده و فعال سازی حرکات فرد، پیش از بیماری تمرکز می کند.
جبرانی : بر تقویت عملکرد بهینه با استفاده از مهارت های باقی مانده برای جبران آسیب ها تمرکز می کند، یعنی استفاده از بخش های سالم برای انجام مراقبت های شخصی
پیشگیرانه : بر کاهش دامنه نفوذ اختلال و ارتقا سلامت عمومی فرد تمرکز می کند. به عنوان مثال، کاردرمانی تنفسی باعث تقویت عملکرد قفسه سینه می شود، بنابراین از پس رفت آن جلوگیری می کند.
در مرکز کاردرمانی امید نجف آباد توانبخشی ضربه مغزی با هدف بازگرداندن بیمار به زندگی عادی و روزمره انجام می شود.
1- تمرینات تقویتی برای افزایش قدرت عضلات
2- تمرینات برای ایجاد استقامت و کاهش خستگی
3- تمرینات کششی برای جلوگیری از کوتاهی های عضلانی
4- کاهش گرفتگی، درد و اسپاسم
5- بهبود تعادل و راه رفتن
6- بازآموزی الگوهای طبیعی حرکت
7- آموزش پوزیشن دهی صحیح بیمار در هنگام خوابیدن، نشستن، ایستادن
نحوه صحیح انتقال از ویلچر، تخت خواب، صندلی اتومبیل و..
8- استراتژی های جبرانی جهت حفظ عملکرد بیمار
9- توانبخشی شناختی و حل مساله
10- بهبود مهارت های دستی مثل مهارت در حرکات دست و یا دست کاری اشیا
11- تجویز و آموزش استفاده از اورتز ها و وسایل کمک حرکتی مثل کرانچ و ویلچر
12- آموزش عملکردی مهارت های مراقبت از خود و خانه داری
به دنبال ضربه مغزی، برخی از افراد ممکن است از علائم پایدار مانند مشکلات حافظه و تمرکز، نوسانات خلقی، تغییرات شخصیتی، سردرد، خستگی، سرگیجه، بی خوابی و خواب آلودگی مفرط برای چند هفته تا چند ماه رنج ببرند. این وضعیت به عنوان سندرم پس از ضربه مغزی شناخته می شود.
بیماران مبتلا به سندرم پس از ضربه مغزی باید از فعالیت هایی که آنها را در معرض خطر ضربه مغزی مکرر قرار می دهد، اجتناب کنند.
سندرم ضربه دوم ناشی از تورم مغزی حاد و اغلب کشنده است و زمانی رخ می دهد که ضربه مغزی دوم قبل از بهبودی کامل از ضربه مغزی قبلی ادامه یابد.
درد : سردرد مداوم یا مکرر
اختلال عملکرد حرکتی : ناتوانی در کنترل یا هماهنگی عملکردهای حرکتی یا اختلال در تعادل
علائم حسی: ایجاد اختلال در شنیدن ،دیدن، سرگیجه، حساسیت به نور یا صدا
ضربه مغزی و حافظه: کوتاه شدن دامنه توجه، به راحتی ایجاد حواس پرتی، تحریک شدن بیش از حد توسط محیط، مشکل در تمرکز کردن روی یک کار، پیروی از دستور العمل ها یا درک اطلاعات، احساس سردرگمی، گیجی و سایر کمبودهای عصبی روانی
علائم گفتاری: ناتوانی در بیان کلمات یا افکار، گفتار نا مناسب
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
اکثر افراد پس از ضربه به سر به سرعت و به طور کامل بهبود می یابند. برخی از افراد ممکن است علائمی داشته باشند که بهبودی آن چند هفته به طول بینجامد یا به تدریج بهتر شوند. در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، حتما به یک دکتر متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:
هماتوم یک لخته خون است که در داخل یا اطراف مغز جمع می شود. اگر خونریزی فعال ادامه یابد، هماتوم ها به سرعت بزرگ می شوند و باعث مشکلات عصبی جدی شده و تهدید کننده زندگی می باشد.
علائم معمولا در عرض ۲۴ ساعت شروع می شود، اما گاهی اوقات تا ۳ هفته ممکن است ظاهر نشوند.
حداقل سه ساعت پس از آسیب نباید فرد بخوابد.
اگر هوشیاری بیش از ۴۸ ساعت و فراموشی پس از ضربه بیش از ۷ روز به طول بینجامد.
خطرناک ترین محل برای ضربه سر، در دو طرف سر، درست بالای گوش ها است. جمجمه در آنجا نازک ترین لایه را دارد و سرخرگ آن می تواند ترکیده و باعث خونریزی مستقیم در مغز شود.
بله، ضربه مغزی می تواند باعث تهوع شود. بیماران ممکن است حالت تهوع کوتاه مدت همراه با ضربه مغزی حاد را تجربه کرده، یا حتی پس از بهبودی از آسیب اولیه، حالت تهوع موقعیتی یا حالت تهوع مداوم را تجربه کنند.
ضربه مغزی می تواند طیف وسیعی از مشکلات را به وجود بیاورد. ممکن است فرد در اثر ضربه ای خفیف فقط کمی احساس گیجی و سردرد کند یا ممکن است شدت ضربه به حدی باشد که فرد از هوش برود یا نیاز به جراحی داشته باشد. پس لزوماً هر فردی پس از ضربه مغزی به کما نمی رود.
هدف کاردرمانی در ضربه مغزی، بالا بردن کیفیت زندگی بیمار و بستگان و مراقبان او می باشد. برای این امر، بیمار و همراهانش باید برای رسیدن به بالاترین سطح عملکرد جسمی، روانی، اجتماعی و شناختی آموزش ببینند. اولین مرحله مداخلات کاردرمانی در ضربه مغزی، تلاش برای رسیدن بیمار به سطح ترخیص از بیمارستان است. در طی این روند نتایج مداخلات و میزان نزدیکی به هدف مرتب بررسی می شوند. سپس درصورت دست یابی به حد ترخیص، اهداف متناسب با برنامه های مراقبتی فرد در خانه تغییر می کنند و کاردرمانی در منزل ادامه می یابد.
بسیاری از افرادی که دچار ضربه مغزی می شوند تا مدت ها برای انجام امور روزمره خود مانند لباس پوشیدن ، حمام رفتن و … دچار مشکل هستند، کاردرمانی می تواند به این افراد کمک کند تا هرچه سریع تر به زندگی عادی خود بازگردند.
مبتلایان در هفته های پس از بروز آسیب شاهد روند سریع بهبودی و در سال های پس از آن شاهد روند کند بهبودی خواهند بود به همین دلیل شروع به موقع خدمات توانبخشی از جمله فیزیوتراپی و کاردرمانی در روزهای ابتدایی پس از آسیب از ضرورت بالایی برخوردار است.
1- فرایند بهبود خود به خودی : پروسه مربوط به ترمیم سیستم عصبی مرکزی که به فاصله بسیار کوتاهی بعد از آسیب توسط بدن فرد شروع می شود.
2- بازیابی ناشی از عملکرد : پروسه مبتنی بر بهبود وضعیت سیستم عصبی در پاسخ به فعالیت و تحریک محیطی می باشد. کاردرمانی و فیزیوتراپی برای افزایش سرعت بهبودی فرد توسط این بخش تلاش می کند. تمرینات درمانی سبب تحریک عصبی محیطی و تسریع روند درمان بیمار می شوند. به این ترتیب فرد با انجام حرکات درمانی، از سوی محیط فیدبک عصبی دریافت می کند و این خود باعث پیشرفت سریع تر او در روند درمان می شود.
کاردرمانی ضربه مغزی مداخلات خود را با توجه به وضعیت هوشیاری بیمار انجام می دهد. اکثر افرادی که دچار ضربه مغزی می شوند در بیمارستان بستری می شوند و مداخلات پزشکی مثل جراحی و بستری را دریافت می کنند. کاردرمانی با مداخلات و مراقبت های بعد از عمل ضربه مغزی که در این محیط انجام می دهد، بهبودی فرد را سرعت می بخشد و از بروز عوارض ثانویه ناشی از بستری شدن طولانی مدت جلوگیری می کند. سپس کاردرمانی را می توان هم در بیمارستان ها ادامه داد هم در منزل وهم چنین در بعضی مراکز مانند مرکز کاردرمانی امید نجف آباد که شرایط ویزیت بیماران TBI را دارد.
پس کاردرمانی در ضربه مغزی در 2 سطح کلی نقش دارد.
1- شرایط حاد و تحت حاد بیمارستانی که شامل کما، وضعیت نباتی و حداقل هوشیاری می شود.
2- شرایطی که هوشیاری فرد در سطح خوبی قرار دارد که این هم می تواند شامل 2 گروه بشود:
الف) گروهی که از کما خارج شده اند.
ب) گروهی که از ابتدا وضعیت هوشیاری خوبی داشته اند.
زمانی که بیمار دارای اختلال شدید هوشیاری باشد که این می تواند شامل: حالت کما، پس از عمل ضربه مغزی و زمانی که بیمار از کما خارج شده است اما هوشیاری پایینی دارد، بشود.
کاردرمانگر از محرک های مختلف حسی اعم از بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و … استفاده می کند که باعث دریافت پاسخی حتی ناخودآگاه از بیمار می شود. هدف از اعمال تحریکات حسی خارج شدن از کما و افزایش هوشیاری در بیمار است.
انتخاب محرک حسی مناسب در کاردرمانی آسیب مغزی بسیار مهم است. محرک باید برای بیمار معنادار باشد ، مثل شنیدن صدای عزیزان بیمار
کاردرمانی در ضربه مغزی برای جلوگیری از خشکی، ادم و بد شکلی مفاصل تمریناتی را در همان حالت کما برای بیمار انجام می دهد. در واقع در این حالت انتظار حرکت فعالانه از بیمار نمی رود. این دسته مراقبت های بعد از عمل ضربه مغزی می تواند شامل کشش عضلانی به صورت آهسته باشد.
بیمار TBI مدت زمان زیادی در بستر بیماری خواهد بود و به دلیل بی حرکتی، احتمال ایجاد مشکلاتی مثل ضعف عضلانی، کاهش دامنه حرکتی، زخم بستر و … وجود دارد. کاردرمان با آموزش قرار دادن وضعیت بدنی بیمار در وضعیتی مناسب و همچنین تغییر هر چند مدت یکبار این وضعیت از بروز مشکلات ثانویه جلوگیری می کند.
یکی از مشکلاتی که در بیمارانی که تازه از کما خارج شده اند وجود دارد این است که دچار آشفتگی و پرخاشگری می شوند. کاردرمانگر با توجه به شرایط بیمار به تعدیل سازی حواس یا تعدیل محیط می پردازد.
برای پیشگیری از اسپاستی سیته هنگام بی حرکتی در وضعیت هوشیاری پایین، اسپیلنت تجویز می شود. البته در این وضعیت اسپیلنت به صورت همیشگی پوشیده نمی شود و فقط در ساعاتی از شبانه روز پوشیده و بعد مدت زمان مشخصی بیرون آورده می شود.
برای مثال یکی از اسپیلنت هایی که در کاردرمانی آسیب مغزی استفاده می شود. اسپیلنت مخروطی است که باعث می شود انگشتان در کف دست جمع نشود. هم چنین اسپیلنت مخصوص جهت مچ پا که از کوتاهی عضلات پشت ساق و افتادگی مچ پا جلوگیری می کند.
زمانی که بیمار دارای سطح هوشیاری متوسط رو به بالا باشد.
توانبخشی و درمان راه رفتن، نشستن و برخاستن، انتخاب وسایل تطبیقی مناسب، هدایت و مدیریت نحوه جا بجایی بین محیط های مختلف، و حتی آموزش نحوه جا به جایی در جامعه برعهده کاردرمانگر است. بیمار در این مرحله باید قدم های اول کسب استقلال خود را بردارد. البته آموزش به خانواده در این مرحله نباید فراموش بشود.
مرکز کاردرمانی امید نجف آباد ضمن انجام تمرینات توانبخشی مناسب شرایط بیمار ، به خانواده ها آموزش مناسب را جهت کمک به بیمار می دهد.
کارکرد های شناختی مثل توجه، حافظه، برنامه ریزی، استدلال، قضاوت برای ادامه زندگی و انجام فعالیت ها لازم و ضروری هستند و متاسفانه پس از ضربه مغزی این توانایی های شناختی با اختلال زیادی همراه می شوند. کاردرمانگر برای بهبود کارکرد های شناختی در جهت افزایش توانمندی و افزایش کیفیت زندگی فرد از مداخلات متفاوتی استفاده می کند:
کاردرمانی در ضربه مغزی با توجه به نقش هایی که بیمار دارد فعالیت را شخصی سازی می کند. مثلاً برای فردی که نقش مادری برای او بسیار پر اهمیت است و فعالیت معنادار خود را آشپزی می داند، شروع گام به گام مراحل آشپزی با توجه به سطح بیمار می تواند فعالیت مناسبی باشد.
این فعالیت ها هم می تواند به صورت فیزیکی باشد و هم با استفاده از نرم افزارها که مهارت های مختلفی را پوشش می دهد، انجام شود.
مثل گذاشتن یادداشت، یادآور ، برنامه ریزی و …
یکی دیگر از مشکلات افراد TBI مشکلات بینایی است مانند محدودیت در میدان بینایی و آسیب اعصاب بینایی. تمرینات بینایی شامل مهارت های تعقیب بینایی، توجه بینایی، تقویت عضلات کره چشم و تقویت چهار عصب تخصصی چشم و بینایی است.
ادراک فرد بعد از وارد شدن ضربه مغزی و مدت زمانی که در کما به سر می برد، دستخوش تغییرات زیادی می شود. کاردرمانی در ضربه مغزی در این حیطه با ارزیابی بیمار نقصهای موجود را تشخیص و برای بهبود آن برنامه ریزی می کند. مثلاً در سطوح خیلی پایین از بیمار خواسته می شود از بین تصاویر موجود تصویر فرزند خود را نشان بدهد. با این روش علاوه بر تقویت ادراک بینایی، انگیزه بیمار نیز افزایش پیدا میکند. هرچه سطح ادراک بالاتر باشد، تمرینات پیشرفته تر خواهد شد.
یکی از مواردی که بسیار حائز اهمیت است و در افزایش انگیزه و بازگشت به زندگی معمول پس از ضربه مغزی نقش کلیدی را دارد روابط اجتماعی است.
کاردرمانگران می توانند مهارت های شناختی بیمار مانند حافظه، تمرکز، ادراک بصری، حل مسئله و کارکرد های اجرایی را تقویت کنند. او برای بهبود مهارت های شناختی پس از ضربه مغزی، از تمرینات توانبخشی شناختی برای تحریک نوروپلاستیسیته در مغز استفاده می کند. درمانگران همچنین ممکن است به تکنیک های جبرانی مانند استفاده از برنامه ریز روزانه یا چک لیست برای یادآوری وظایف روزانه متوسل شوند. این کار منجر به بهبود عملکرد مغز بیمار نمی شود و حافظه کوتاه مدت او را بازیابی نمی کند، اما به او کمک می کند تا زمانی که مهارت های خود را بهبود نبخشیده است، عملکرد مؤثر تری داشته باشد.
کاردرمانگران به بیماران آموزش می دهند برنامه ای برای کنترل سطح خستگی در طول روز تهیه کنند. این برنامه شامل اولویت بندی کارهای مهم و برنامه ریزی برای استراحت در طول روز است.
کاردرمانگران می توانند الگوهای خواب هر بیمار را بررسی کنند و راه هایی برای بهبود آن پیشنهاد کنند. به عنوان مثال کاردرمانگر پیشنهاد می دهد از مصرف نوشیدنی های کافئین دار قبل از خواب خودداری شود. یا زمان بندی مصرف داروها تغییر کند.
کاردرمانگران می توانند به ارزیابی شرایط کاری بیمار بپردازند و برنامه ای برای بازگشت سریع به محل کار، مدرسه یا فعالیت های ورزشی ایجاد کنند.
کاردرمانگران داروهای بیمار را بررسی می کنند و درصورت امکان، برای مدیریت درد جایگزین های غیر دارویی را پیشنهاد می کنند. این جایگزین ها شامل تمرینات تنفس یا حرکات بدنی برای کمک به کنترل سردرد و گردن درد می باشند.
درمانگران با آموزش مناسب می توانند مهارت های بینایی و تعادل بیمار را ارزیابی کنند و راهبرد هایی برای کمک به مشکلاتی که در طول ارزیابی یافت می شوند، ارائه دهند. از طرفی ضربه مغزی باعث آسیب دیدن سیستم وستیبولار (تعادل) مغز می شود. این سیستم مسئول انتقال احساس حرکت سر به مغز، متمرکز کردن چشم ها در زمان حرکت سر و همچنین کمک به حفظ تعادل است.
برای بسیاری از بیماران، رانندگی یکی از فعالیت های ضروری روزانه است. بااین حال، آسیب مغزی می تواند بر توانایی های شناختی (ازجمله توجه، حافظه و زمان واکنش)، بینایی و درک عمق و همچنین توانایی های فیزیکی مانند قدرت و دامنه حرکت تأثیر بگذارد. در نتیجه، بسیاری از بیماران ضربه مغزی از رانندگی اجتناب می کنند؛ زیرا احساس خوبی ندارند، یا دچار سردرد و سرگیجه می شوند. برای مقابله با این مشکل، کاردرمانگران از توانبخشی رانندگی شامل شبیه سازی رانندگی و تمرین مهارت های شناختی و فیزیکی لازم برای رانندگی استفاده می کنند.
سلامت روان نیز بخش مهمی از مداخلات کاردرمانی است. کاردرمانگران نمی توانند اختلالات سلامت روان را درمان کنند اما با کمک رویکردهای مختلف ازجمله روش های مورد استفاده در درمان شناختی رفتاری و سایر راهبردهای مدیریت رفتار، به بیمار و خانواده او کمک می کنند با مشکلات کنار بیایند.
مرکز کاردرمانی امید نجف آباد با کادری مجرب و با تجربه به ارائه خدمات کاردرمانی می پردازد. یکی از گروه های تحت درمان این مرکز، بیمارانی هستند که دچار ضربه مغزی شده اند. مرکز کاردرمانی امید نجف آباد با تشکیل جلسات کاردرمانی، آموزشهایی برای بیماران و خانواده های آن ها فراهم می کند که به حفظ استقلال بیمار و کاهش استرس خانواده می انجامند