سبد خرید شما خالی است.
سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.
سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.
کف پای صاف ( flat feet ) وضعیتی است که قوس طولی کف پا کم می شود و یا کاملا از بین می رود و یکی از راه های درمان آن حرکات اصلاحی کف پای صاف است. در این وضعیت قسمت داخلی کف پا در حالت ایستادن، با زمین تماس پیدا می کند. همچنین در این افراد پاشنه پا به سمت خارج منحرف می شود.
در مرکز حرکات اصلاحی نجف آباد، درمان کف پای صاف با تجویز تمرینات اصلاحی کف پای صاف ، ویژه تمام سنین انجام می شود .
قوس های موجود در کف پا نیرو هایی که از طرف زمین به بدن اعمال می شود را کاهش می دهد. در افراد با کف پای صاف، میزان زیادی از این نیروها به سمت بدن اعمال می شود. این عارضه در دراز مدت می تواند منجر به بروز عوارض زنجیره وار در تمام مفاصل بدن خصوصاً ستون فقرات گردد.
برای درمان کف پای صاف ، ابتدا ارزیابی کامل توسط کارشناسان مرکز حرکات اصلاحی امید نجف آباد انجام می شود. پس از تشخیص نوع ناهنجاری و علت آن ، درمان کف پای صاف با تجویز تمرینات اصلاحی انجام می شود.
کف پای انسان مجموعه ای از استخوان ها، مفاصل، تاندون ها و لیگامان ها است. در واقع 26 استخوان کف پا، به همراه 100 تاندون و لیگامان، باعث شکل گیری کف پا و قوس آن می شوند. وظیفه اصلی کف پا، تقسیم وزن بدن در هنگام راه رفتن و ایستادن است. که هیچ کدام از قسمت های پا فشاری بیش از حد را متحمل نشوند. قوس کف پا موجب انعطاف پذیری پا می شود. به همین جهت ما می توانیم از مناطق ناهموار به راحتی و بدون درد پا عبور کنیم.
زمانی که تاندون ها به دلیل التهاب، کشیدگی و پارگی عملکرد خود را به درستی انجام ندهند، قوس پا به صورت کامل شکل نمی گیرد.
در این حالت وزن بدن باعث می شود کف پا به زمین بچسبد و فرد نتواند وزن بدن را به خوبی تحمل کند. به همین دلیل در هنگام ایستادن، درد زیادی را در ناحیه ساق و کف پا و حتی کمر تحمل می کند.
پا ساختاری انعطاف پذیر متشکل از استخوان ها، مفاصل و بافت های نرم است. پا را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
قسمت قدامی پا ، شامل پنج انگشت و پنج استخوان درازتر است که پنجه ی پا را می سازند.
قسمت میانی پا ، مجموعه ای هرمی – شکل از استخوان هایی است که قوس کف پا را می سازند. این مجموعه شامل سه استخوان میخی – شکل، استخوان مکعبی و استخوان ناویکولار (navicular ) است.
قسمت خلفی پا ، شامل پاشنه و مچ پا است. استخوان تالوس درست در زیر استخوان های ساق پا یعنی تیبیا (tibia) و فیبولا (fibula) قرار دارد و مچ پا را می سازد. استخوان پاشنه بزرگ ترین استخوان پا است.
تاندون آشیل پاشنه پا را به ماهیچه ی دو قلوی پشت ساق پا متصل می کند و برای ایستادن، دویدن و پریدن ضروری است.
عصب اصلی پا عصب تیبیال خلفی (posterior tibial nerve) است که با گذر از پشت برجستگی داخلی مچ پا وارد کف پا می شود. این عصب، مسئول حس های انگشتان و کف پا است و حرکات عضلات کف پا را کنترل می کند.
چندین عصب دیگر نیز از قسمت خارجی مچ پا وارد این بخش از بدن می شوند. این اعصاب مسئول حس های قسمت فوقانی و لبه سمت خارجی پا هستند.
صافی کف پا به معنی عدم وجود قوس مناسب در یک یا هر دو پای فرد است. در ناهنجاری کف پای صاف ، به دلیل چسبیدن تاندون های کف پا، تاندون ها کارکرد خود را از دست می دهند. در کنار این، عوامل دیگری نیز باعث صافی کف پا می شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
بعضی از عوامل نیز می توانند خطر شکل گیری صافی کف پا را بالا ببرند که عبارتند از:
1- اضافه وزن
2- سال خوردگی
3- بارداری
کف پای صاف در بچه ها به دو دسته عمده: انعطاف پذیر و غیرقابل انعطاف تقسیم می شود.
اکثر کودکان بین ۱ تا ۵ سال دچار صافی کف پا هستند، که البته این بخشی از فرایند رشد طبیعی پاهای آن ها است.
بیش از ۹۵ % از این کودکان در حین رشد صاحب قوس کف پایی طبیعی می شوند. اما ۵ % دیگر همچنان به صافی کف پا مبتلا خواهند بود.
در اکثر موارد علت صافی کف پا، سست بودن اتصالات مفصلی میان استخوان های مچ پا است. در این وضعیت رباط هایی که استخوان ها را در کنار هم نگه می دارند شل می باشند و هنگامی که وزن کودک روی پایش قرار می گیرد ، کشیده می شوند. با رشد کودک، بافت های نرم موجود در کف پایشان هم سفت می شوند، که این باعث می شود قوس کف پا به تدریج شکل بگیرد.
این وضعیت در نوزادان طبیعی است و معمولاً در سنین دو الی سه سالگی با محکم شدن رباط ها و تاندون های پا، برطرف می شود. اما اگر بعد از این سن هنوز قوس کف پا کم بود لازم است با یک کارشناس حرکات اصلاحی یا یک کاردرمان مشورت کنید. زیرا صافی کف پا گاهی یک وضعیت جبرانی است که به دلیل مشکل در سایر قسمت ها مثل ضعف در عضلات کمر و زانو به وجود می آید.
کارشناسان مرکز حرکات اصلاحی امید نجف آباد با ارزیابی تخصصی کودکان و تشخیص صحیح مشکل ، شما را در درمان به موقع یاری می رسانند.
در اکثر کودکان مبتلا به صافی کف پا علایمی وجود ندارد و معمولا یکی از والدین متوجه این عارضه می شود. البته ممکن است بعضی از کودکان علایمی داشته باشند که عبارتند از:
اگر هر یک از علایم بالا را در کودک خود مشاهده کردید جهت ارزیابی و مشاوره تخصصی با مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد تماس بگیرید و با درمان به موقع کف پای صاف ، از عوارض آن جلوگیری کنید.
گاهی اوقات در بزرگسالان کف پای صاف می تواند به دنبال ادامه عارضه از زمان کودکی بوده یا به صورت اکتسابی به دلیل افزایش وزن ایجاد شود که در این حالت معمولاً با کاهش وزن، عملکرد تاندون ها به حالت طبیعی بر می گردد.
برخی بیماری ها مانند روماتیسم مفصلی، آرتروز مفصل، بیماری های عصبی یا صدمات استخوانی و غضروفی می تواند منجر به این عارضه گردد. شایع ترین علت کف پای صاف اکتسابی در بالغین اختلال عملکرد تاندون تیبیال خلفی است که تاندون متصل کننده ی عضله ی دو قلوی پشت ساق به قسمت داخلی مچ پا است و از علل شایع درد کف پا است. هم چنین سفتی تاندون آشیل می تواند منجر به صافی کف پا گردد.
تاندون آشیل عضلات ساق پا را به پاشنه ی شما وصل می کند. این تاندون بسیار محکم است و در صورتی که سفت باشد، سبب می شود که در هنگام راه رفتن یا دویدن، پاشنه ی شما زودتر از زمان مناسب، از روی زمین بلند شود و هنگام دویدن یا راه رفتن ایجاد درد می کند.
در صورتی که پس از این وضعیت، از ساپورت برای قوس پای خود استفاده نکنید، در قسمت داخلی و خارجی مچ پای خود احساس درد خواهید کرد. بسته به دلیل این مشکل، ممکن است این وضعیت در هر دو پا یا تنها یکی از پاهای شما ایجاد شود.
صافی کف پا در بسیاری افراد از نوع صافی قابل انعطاف یا (Flexible flat foot) است. این افراد وقتی سرپا می ایستند کف پایشان صاف است ولی وقتی روی پنجه پا می ایستند یا وقتی که پایشان را از زمین بلند می کنند قوس کف پا تشکیل می شود.
صافی کف پای قابل انعطاف در بسیاری مواقع زمینه خانوادگی دارد یعنی برادر و خواهران یا فرزندان یا یکی از والدین فرد هم ممکن است این حالت را داشته باشد. این عارضه گاهی اوقات در حین بارداری یا در سنین بالا تشکیل می شود. در بسیاری از بزرگسالانی که از دوران کودکی کف پایشان به طور صاف بوده است، عارضه ای ارثی و مرتبط با شل بودن عمومی رباط ها (لیگامان ها) است. مفصل های سراسر بدن، و نه فقط پای این افراد ، معمولا از انعطاف پذیری و قابلیت حرکت بسیار بالایی برخوردار است.
گاهی اوقات صافی کف پا قابل انعطاف نمی باشد و زمانی که پای فرد روی زمین قرار ندارد هم قوس کف پا دیده نمی شود و یا موقعی که شست پای بیمار به بالا می رود هم قوس کف پا ایجاد نمی شود. به این نوع صافی کف پای غیر قابل انعطاف یا ریجید Rigid flat foot می گویند. این نوع صافی کف پا نیاز به توجه بیشتر و درمان دارد و گاهی اوقات صافی کف پا همراه با سفت شدن تاندون آشیل است
صافی کف پا از نوع قابل انعطاف بسیار شایعتر از نوع غیر قابل انعطاف یا ریجید است.
معمولاً صافی کف پا در ابتدا علائم و درد چندانی ندارد و افراد تنها زمانی متوجه بروز این مشکل می شوند که با عوارض صافی کف پا مواجه می شوند.
صافی کف پا می تواند منجر به بروز عوارضی نظیر التهاب در رباط های کف پا، التهاب زردپی آشیل و زردپی ماهیچه پشتی استخوان درشت نی، شکستگی های فشاری در اندام تحتانی و ایجاد بافت های مرده پوستی نابجا شود.
از آنجایی که صافی کف پا بر روی نحوه قرارگیری سایر استخوان های بدن نیز اثر می گذارد می تواند منجر به بروز درد در مچ پا، زانو ها و لگن عوارضی نظیر خار پاشنه، کمردرد و سردرد دیسک کمر، آرتروز زانو، گودی کمر، دردهای عضلانی اسکلتی، تغییر حالت کف پا و بیماری های مختلف دیگر شود. به علاوه از آنجایی که تحرک و ورزش در افراد مبتلا به صافی کف پا، دردناک و سخت است، زمینه را برای کم تحرکی افراد مهیا می کند و به همین دلیل باعث افزایش احتمال ابتلای فرد به بیماری های قلبی عروقی، چاقی و دیابت می شود.
در مرکز حرکات اصلاحی نجف آباد با ارزیابی تخصصی پاهای شما ، ابتدا نوع و میزان ناهنجاری کف پای صاف تعیین می شود ، سپس تمرینات اصلاحی کف پای صاف با توجه به علت عارضه ، جهت درمان کف پای صاف ، تجویز می شود.
حدود یک چهارم جمعیت کره زمین به درجاتی از صافی کف پا مبتلا هستند. همان طور که گفتیم، صافی کف پا در بسیاری از افراد مشکلی ایجاد نمی کند و آن ها با وجود این مسئله، به راحتی زندگی عادی خود را دنبال می کنند. با این حال همان طور که در بالا اشاره کردیم، از آنجایی که عارضه صافی کف پا می تواند مشکلات دیگری به دنبال داشته باشد، توصیه ما این است که اگر احتمال می دهید به این مشکل مبتلا باشید، علائم صافی کف پا را در خودتان مورد بررسی قرار دهید. دو روش ساده زیر نیز به شما در تشخیص صافی کف پا کمک می کنند:
پاهایتان را کاملاً خیس کنید و بر روی یک سطح خشک که رد پایتان روی آن کاملاً مشخص باشد راه بروید. شما باید بتوانید رد انگشتان پا، برجستگی جلوی پا، پاشنه و نواری را که پاشنه را به پنجه ها یا انگشتان پا متصل می کند، روی سطح مشاهده کنید. اگر کف پای شما صاف باشد، پهنای این نوار تقریباً به اندازه جلوی پاهای شما خواهد بود. به عبارت دیگر شما دیگر این نوار را مشاهده نخواهید کرد و کف پای شما تقریباً یکدست به نظر می رسد.
در صورتی که کف پای شما مشکلی نداشته باشد، پهنای این نوار باید حدوداً نصف عرض جلوی پا باشد. اما در افرادی که قوس پای بلندتری دارند، تنها یک نوار بسیار باریک، پاشنه را به جلوی پا متصل می کند.
یک روش دیگر برای بررسی صافی کف پا، بررسی کفش هایتان است. یک جفت از کفش هایی را که بیشتر می پوشید، روی یک سطح صاف قرار دهید. از پشت پاشنه به داخل کفش نگاه کنید. اگر کف پای شما صاف باشد، قسمت های کناری و داخلی کفش، به خصوص در نزدیک پاشنه بیشتر ساییده شده است. در ضمن احتمال دارد در این مناطق، رویه کفش به سمت داخل جمع شده باشد.
درمان کف پای صاف در کودکی راحت تر از بزرگ سالی است. بدن کودکان در حال رشد است و اگر به موقع برای درمان کف پای صاف کودک اقدام شود با استفاده از کفی مناسب پا می توان تا حد زیادی از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و با تقویت عضلات پا و کف پایی این عارضه را درمان کرد و از بین برد.
لازم به ذکر است که کفی طبی یک وسیله نگهدارنده و کمکی است که موجب حفظ شرایط موجود و جلوگیری از پیشرفت عارضه می شود و به تنهایی موجب درمان کف پای صاف نمی شود. پس باید حتما پس از تشخیص علت ناهنجاری کف پای صاف با تقویت عضلات توسط تمرینات اصلاحی به درمان آن پرداخت.
در تشخیص صافی کف پا ، متخصص ابتدا پا و قوزک پا را بررسی کرده و پاهای بیمار را از روبه رو و پشت سر نگاه می کند و از بیمار می خواهد تا روی نوک انگشتان بایستد تا شکل و عملکرد هر پا را در این حالت ارزیابی کند و چگونگی ایستادن و راه رفتن فرد و میزان حرکت پا در نظر گرفته می شود چون گاهی صافی کف پا به دلیل وجود مشکل در سایر نواحی است.
اغلب عکس برداری با اشعه ایکس یا استفاده از دستگاه اسکن کف پا در تعیین شدت این نقص موثر است .
امروزه با پیشرفت علم، اسکن کف پا ، روش دقیقی است که جایگزین روش های معمول تهیه اثر پا شده است. اسکن کف پا دارای صفحه ای است که بیمار روی آن میایستد و خود این دستگاه بر اساس فشاری که پا بر صفحه حساس آن وارد کرده است، می تواند اثر پای بیمار و نیز میزان صاف بودن کف پا را تعیین کند. در واقع نه تنها می توان از این اسکن برای تشخیص استفاده کرد بلکه به دلیل کم هزینه بودن آن می توان برای غربالگری صافی کف پا سود جست. هر فرد میتواند با مراجعه به مراکز تخصصی و انجام این اسکن از اولین لحظه شروع صاف شدن کف پایش مطلع شود.
رفع صافی کف پا در افراد مختلف به سن و سال آن ها و دلیل بروز این بیماری بستگی دارد. در واقع درمان قطعی صافی کف پا بستگی به ریشه یابی علل بروز این بیماری دارد. به عنوان مثال در بیشتر موارد در بزرگسالانی که دارای کف پای اکتسابی هستند، چاقی دلیل عمده بروز این بیماری است. در این افراد معمولاً پیروی از یک رژيم غذایی سالم و انجام ورزش های مناسب در صورتی که منجر به کاهش وزن شوند، تا حد زیادی اثر بخش خواهد بود.
روش های مختلفی برای پیشگیری و درمان صافی کف پا وجود دارد که درمان کف پای صاف ، به نوع صافی کف پا و شدت آن بستگی دارد. به طور کلی مهم ترین روش های درمان صافی کف پا، روش های زیر هستند.
این کفی های طبی ، در اندازه های مختلف موجودند و دارای یک برجستگی می باشند که قوس کف پا روی آن قرار گرفته و در نتیجه، به عنوان یک ساپورت برای قوس کف پا عمل می کند.
استفاده از کفش های نامناسب که فاقد ساپورت قوس کف پا باشند برای مدتی طولانی می تواند سبب مشکل صافی کف پا شود. شما با عوض کردن گاه و بی گاه کفش های خود به پایتان این اجازه را نمی دهید تا شکل یک کفش خاص را بگیرد و از حالت طبیعی خارج شود.
پاشنه ی پا، مرکز تحمل وزن بدن شما است. پوشیدن پاشنه بلند موجب خارج شدن قوس کف پا از حالت طبیعی می شود. در صورت استفاده از کفش پاشنه بلند، کفشی را انتخاب کنید که پاشنه ی پهن تری دارد.
وزن خود را پایین نگه دارید: هر چه وزن شما بالاتر باشد، فشار بیشتری به پاهای شما وارد می شود و در نتیجه، ممکن است کف پای شما به مرور زمان صاف شود.
معافیت سربازی برای کف پای انعطاف پذیر نمی باشد و فقط برای افرادی که مشکل صافی کف پای آن ها ساختاری یا غیر قابل انعطاف است می باشد و باید توسط پزشک معتمد سازمان نظام وظیفه ی عمومی تأیید شود. البته یک تبصره وجود دارد: افرادی که مدرک لیسانس یا بالاتر دارند، فقط معاف از رزم می شوند ولی باید به خدمت سربازی اعزام شوند.
استفاده از کفی طبی به تنهایی سبب درمان کف پای صاف نمی شود؛ کفی طبی تنها از بروز درد و پیشرفت بیماری جلوگیری می کند. برای درمان صافی کف پا دو روش درمان غیر جراحی و درمان با جراحی وجود دارد که نوع و شدت و علت صافی کف پا در انتخاب روش درمان بسیار حائز اهمیت است.
درمان در کسانیکه علایم درد یا بیومکانیکال دارند ضرورت دارد.
وقتی پا قوس لازم را نداشته باشد ، فشار زیادی به استخوان های پا وارد می شود و این فشار به مچ پا ، زانو و کمر منتقل می شود . در صورتی که صافی کف پا درمان نشود ، به مرور زمان و با افزایش سن مسائل دیگری مانند آرتروز هم برای شان پیش می آید .
کسی که دارای کف پای صاف می باشد ، حتماً باید به فکر درمان باشد چون این مشکل ممکن است به علت انحنای مچ پا یا انحنای زانو یا حتی چرخش لگن ایجاد شود که می تواند فرد را دچار دردهای پراکنده عضلانی – اسکلتی کند . تحقیقات نشان میدهد که % 95 افرادی که نیاز به تعویض کامل مفصل زانو پیدا می کنند و % 90 بیمارانی که تحت عمل جراحی تعویض کامل مفصل ران قرار میگیرند دچار صافی کف پا بوده اند.
کارشناسان مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد با تجربه بالا در زمینه ناهنجاری های ستون فقرات با ارزیابی تخصصی به شما در درمان به موقع ناهنجاری های اسکلتی _ عضلانی کمک می کنند.
چنانچه درمان های اصلاحی و تمرینات ورزشی در کف پای صاف جوابگو نباشد و فرد به صورت مستمر از درد رنج ببرد، چاره ای جز عمل جراحی باقی نمی ماند. روشی که دکتر برای عمل جراحی پیشنهاد می دهد و به دنبال آن هزینه عمل کف پای صاف به ساختار استخوانی پای فرد، لیگامان ها و بدن او بستگی دارد. در واقع همه کسانی که دارای صافی کف پا هستند، یک نوع عمل جراحی را تجربه نمی کنند. عمل جراحی گزینه نهایی درمان است چرا که این عمل بسیار سخت بوده و دارای ریسک بالایی است و تنها زمانی پزشکان به آن متوسل می شوند که روش های اصلاحی بر روی فرد جواب ندهند و یا درد صافی کف پا برای فرد غیرقابل تحمل شود.
انتقال تاندون: در این عمل جراحی، تاندون از یک استخوان به استخوان دیگر منتقل می شود و بدین صورت بد فرمی کف پا اصلاح می شود.
شکاف استخوان (استئو تومی): در این روش جراحی برخی استخوان های کف پا برش داده شده و به نقاط مختلف کف پا لغزانده می شوند.
فیوژن: در این عمل برخی از مفاصل کف پا برای از بین بردن درد و بد فرمی کف پا، با هم ترکیب می شوند.
ممکن است پزشک بسته به نوع مشکل شما به صورت همزمان از یک یا دو مورد از این روش ها استفاده کند.
بعد از عمل صافی کف پا، معمولاً پاهای فرد تا زانو گچ گرفته می شوند و تا 6 هفته بیمار باید از ویلچر استفاده کند. بهبودی کامل غالباً بین 6 هفته تا 3 ماه زمان می برد. در این مدت درد و عدم تحرک استخوان ها و تاندون ها قابل انتظار است.
معمولاً این عوارض نیز 6 تا 8 هفته بعد از عمل برطرف می شوند