سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.

حرکات اصلاحی زانوی پرانتزی

درمان زانوی پرانتزی

 

زانوی پرانتزی یا پای پرانتزی به انگلیسی (Genu Varum ) نامیده می شود. در حالت طبیعی ایستاده با زانوهای صاف، زمانی که قوزک ها کنار یکدیگر قرار گرفته و به هم چسبیده اند، نباید فاصله چندانی بین زانوها وجود داشته باشد. اگر به هر دلیلی فاصله بین زانو ها افزایش یابد، پای پرانتزی (ژنوواروم ) نامیده می شود.

به علت کمانی شدن پاها در این بیماری اصطلاح پای پرانتزی به کار می رود. در حالت پرانتزی شدن ساق پاها به سمت داخل انحراف می یابد.
مفاصل زانو، مچ پا و ران، مفاصل خاجی – لگن و خاجی – کمری در عارضه زانوی پرانتزی درگیر می شوند.

در مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی نجف آباد ارزیابی ناهنجاری زانوی پرانتزی توسط کارشناس کاردرمانی انجام می شود و تمرینات اصلاحی برای درمان زانو پرانتزی برای مبتلایان به پای پرانتزی ، بسته به شدت و میزان ناهنجاری تجویز می شود.

 

علائم زانو پرانتزی

  • کمانی شدن ساق پا
  • کاهش دامنه حرکت لگن
  • چرخش کف پا به سمت داخل و بی ثباتی مچ پا
  • درد در ناحیه زانو و لگن
  • مشکل در راه رفتن و دویدن
  • بی ثباتی در زانو

درمان زانو پرانتزی

 

در مرکز حرکات اصلاحی امید نجف آباد شدت و نوع ناهنجاری پای پرانتزی توسط کارشناسان مجرب تعیین می شود و با توجه به آن تمرینات اصلاحی زانوی پرانتزی تجویز می شود.

 

تعیین شدت ناهنجاری زانوی پرانتزی

برای بررسی شدت این ناهنجاری فاصله میان اپی کندیل های داخلی ران اندازه گیری می شود چنانچه این فاصله کمتر از 2.5 سانتی متر زانو پرانتزی درجه 1 و اگر این فاصله بین 2.5 – 5 سانتی متر باشد درجه 2 و وجود فاصله 5 – 7.5 سانتی متر نشان دهنده درجه 3 و اگر
فاصله میان اپی کندیل ها بیشتر از 7.5 سانتی متر باشد شدیدترین حالت و درجه 4 را نشان می دهد.

 

علل به وجود آورنده ی زانوی پرانتزی

  • مشکلات مادرزادی
  • اضافه وزن کودکان
  • ضعف و کوتاهی عضلات پا
  • بد نشستن کودک در طولانی مدت
  • استفاده از پوشک حجیم برای کودک در طولانی مدت
  • عدم هماهنگی در صفحه رشد در کودکان
  • زود راه افتادن کودک
  • بیماری هایی که باعث کاهش ماده معدنی استخوان می شوند ( مثلاً بیماری راشیتیسم و استئومالاسی )
  • وارد شدن ضربه به ویژه به صفحات رشد
  • آرتروز ( استئوآرتریت )
  • پارگی رباط های زانو در بزرگسالان
  • شکستگی های انتهایی استخوان ران که منجر به بد جوش خوردن شده اند
  • شکستگی قسمت فوقانی استخوان درشت نی
  • بیماری های پاژه ، ریکتز و بلانت
  • آرتریت روماتویید

 

بیماری بلانت:

در این بیماری  ساق پا رشد غیر طبیعی دارد و زیر زانو انحنا پیدا می کند. این بیماری در سال های اول زندگی ظاهر می شود، اما در برخی موارد، علائم تا سنین نوجوانی مشخص نخواهد بود. به مرور زمان، پرانتزی بودن زانو می تواند منجر به بروز مشکلاتی در زانو ها شود.

بیماری ریکتز:

ریکتز، شرایطی است که به علت کمبود ویتامین D در طولانی مدت ظاهر می شود. ضعیف شدن استخوان ها می تواند منجر به کمانی شدن زانوها شود.

 

بیماری پاژه:

بیماری متابولیکی که می تواند تاثیر منفی بر روی ساخت مجدد استخوان ها بگذارد و در افراد میانسال شیوع بیشتری دارد، اما با تشخیص به موقع، قابل درمان می باشد.

 

آرتروز زانو :

مهمترین عارضه ی بلند مدت و مشکلی است که در پی پرانتزی بودن زانو ایجاد می شود. زمانی که زانوی پرانتزی شدید باشد، زانوها، انگشت ها، مچ پا و مفصل ران درگیر خواهند شد چرا که استرس و فشار غیر طبیعی به تمام نواحی گفته شده وارد خواهد شد.

 

زمان مراجعه به پزشک در زانوی پرانتزی

هیچ زمان دقیقی برای مراجعه به پزشک برای درمان ژنو واروم وجود ندارد؛ اما به کمک نشانه های زیر می توان متوجه شد که چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود:
ادامه داشتن ژنو واروم بعد از 24 ماهگی
پیشرفت واروس زانو بعد از 18 ماهگی
پرانتزی بودن پاها فقط در ناحیه استخوان ساق پا
داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به زانوی پرانتزی
تغییر شکل نا متقارن پاها
در چارت رشد، قد کودک از25 درصد جامعه آماری معمول، کوتاه تر باشد
دیر راه افتادن کودک

 

به طور معمول در بیش از 95% موارد، پای پرانتزی بعد از 6 ماهگی نوزاد بهبود پیدا کرده و بعد از یک سالگی به طور کامل درمان می شود، اما درصورتی که در این بازه زمانی بیماری بهبود پیدا نکرد باید برای بررسی های بیشتر به متخصص ارتوپد کودکان یا کاردرمان مراجعه نمایید.

 

 

علائم و نشانه های پای پرانتزی در کودکان

بروز نشانه های پای پرانتزی در کودکان با درد و ناراحتی همراه نیست؛ اما بزرگسالان ممکن است به دلیل فشار زیاد وارد شده به مفصلشان، در ناحیه زانو ها احساس درد و ناراحتی کنند. البته این مسئله به رباط ها نیز فشار زیادی وارد می کند و همین موضوع باعث ناراحتی در قسمت خارجی زانو ها نیز خواهد شد.
بهترین راه برای پی بردن به عارضه زانوی پرانتزی در افراد، ویزیت به موقع است.

تمرینات اصلاحی زانو پرانتزیدر مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد ، ارزیابی و تست های تخصصی توسط کارشناسان مجرب انجام می شود. و درمان ناهنجاری زانو پرانتزی با تمرینات اصلاحی و ورزشی تخصصی انجام می شود.

تشخیص زانوی پرانتزی :

برای بررسی پای پرانتزی در کودکان، پزشک متخصص ارتوپد کودکان به ترتیب مراحل زیر را انجام می دهد:
پزشک در ابتدا سابقه ابتلا به این بیماری، میزان ویتامین D مصرفی و همچنین قرارگرفتن در معرض نور خورشید و میزان درد و دیگر علائم کودک را بررسی می نماید.
پای پرانتزی در هنگام تولد نوزاد کاملا طبیعی است. این مسئله به خاطر حالت خمیده جنین در رحم می باشد. نوزاد تازه به دنیا آمده چند هفته به زمان نیاز دارد تا پاها را به طور کامل بکشد و صاف کند. در روزهای اول تولد نوزاد به خوبی نمی تواند پاها را خم کند. با گذشت زمان ، نوزاد می تواند پاها را خم و راست کند و به راحتی تعادل خود را حفظ کند و بایستد. فاصله بین زانوها با ایستادن و راه رفتن نوزاد مشخص می شود اما پاها کم کم به طرف بیرون صاف می شوند. سن سه تا شش ماهگی نوزاد ، پای پرانتزی دیده نمی شود اما در هشت ماهگی بیشتر نوزادانی که مشکل پای پرانتزی دارند مشخص می شوند. اگر کودک تا دو سالگی این مشکل را داشته باشند یا ایستادن و راه رفتن آن ها با مشکل مواجه باشد باید به پزشک مراجعه کنید.

 

درمان پای پرانتزی

زمان درمان زانوی پرانتزی

پزشک متخصص با بررسی وضعیت پاها میتواند زانوی پرانتزی در کودکان را تشخیص دهد. برای کودکان کمتر از ۲ سال معمولا اقدامی انجام نمیشود، بخصوص اگر کودک وضعیت نرمالی داشته باشد. مهمترین توصیه هایی که پزشک اطفال یا ارتوپد در این زمینه به والدین می دهد، نظارت بر وضعیت پاها همزمان با رشد کودک است. ممکن است بازه های زمانی خاصی برای مراجعه توصیه شود.
اگر در طی معاینات متخصص اطفال به مشکلاتی مانند لنگیدن کودک، ضعف و ناتوانی در پاها، انحراف بیش از حد و نا متقارن زانو ها و مشکل در راه رفتن کودک مواجه شود، احتمالا آزمایشات تصویربرداری را تجویز میکند. چنانچه احتمال بروز راشیتیسم وجود داشته باشد، آزمایش خون تجویز میشود.
اما بعد از سن دو سال هرگز به امید اینکه این عارضه خودبخود و با افزایش سن بهبود می یابد نباشید چون می تواند عوارض زیر را به جا بگذارد.

 

عوارض زانوی پرانتزی:

  • راه رفتن مشابه اردک
  • چرخش ساق پا
  • ضعف عضلات ناحیه خارجی، مانند عضلات کشنده پهن نیام، دو سر رانی و نازک نئی
  • کوتاهی عضلات ناحیه داخلی، مانند عضلات نیمه غشایی و نیمه وتری، راست داخلی و درشت نئی قدامی
  • کشیدگی رباط ها و کپسول خارجی زانو و کوتاهی رباط ها و کپسول داخلی زانو و مچ پا
  • کاهش ارتفاع پایین تنه و کوتاهی قد
  • تغییر زاویه کشکک  ها و تمایل آنها به داخل
  • آرتروز زودرس
  • درد و احساس خستگی زودرس
  • سائیدگی بیش از حد کناره خارجی کفش


اگر پاهای پرانتزی به موقع درمان نشوند، این مشکل روی مفاصل اطراف زانو، رباط ها و تاندون ها فشار وارد می کند و باعث درد زانو می شوند.
با بالا رفتن سن، میزان زانو درد در افراد دارای پاهای کمانی شکل و ژنوواروم شدت می گیرد .
آسیب دیدن غضروف زانو و آسیب دیدگی مینیسک پا از جمله عوارض زانوی پرانتزی هستند که باعث ناپایدار شدن وضعیت زانوها می شوند. به همین دلیل است که در صورت ابتلا به این مشکل باید سریعا به فوق تخصص زانو و یا ارتوپد مجرب مراجعه و با کمک متخصص به دنبال راهی مناسب برای درمان بود.
شاید بپرسید که آیا پای پرانتزی خوب می شود؟ پاسخ این است که بله، اگر به موقع به پزشک مراجعه کنید، قطعا می توانید از روش های درمان پای پرانتزی برای از بین بردن این عارضه استفاده کنید و فرم پاهایتان را اصلاح کنید.

 

روش های درمان زانوی پرانتزی در کودکان

برای درمان پای پرانتزی در کودکان زیر دو سال، اقدامی انجام نمی شود؛ مگر اینکه بیماری زمینه ای خاصی وجود داشته باشد. اگر مشکل با رشد کودک همچنان ادامه داشته باشد، از روشهای متفاوتی برای درمان استفاده خواهد شد.
توصیه ها و روش های درمانی فقط با نظر متخصص ارتوپدی یا توانبخشی تجویز می گردد. زانوی پرانتزی ساختاری، عمدتاً با استفاده به موقع و زود هنگام از بریس در دوره های مناسب امکان پذیر است ، که البته در سنین پایین موثرتر می باشد و در سنین بزرگسالی بی تاثیر است و جراحی کارامد تر می باشد.
در مورد زانوی پرانتزی وضعیتی، که بیشتر بدلیل ضعف و ناهماهنگی عضلانی است ، می توان از تمرینات اصلاحی ویژه پای پرانتزی استفاده کرد.

 

1- کفش طبی برای پا پرانتزی

رایج ترین روش کنترل ناهنجاری زانو پرانتزی با شدت کم استفاده از کفی و کفش های طبی است. این کفش ها به گونه ای طراحی شده اند که از قوس کف پا، ستون فقرات و لگن حمایت می کنند و شیوه راه رفتن بیمار را اصلاح خواهد کرد.

 

2- بریس زانو Brace یا ارتوز Orthosis

بریس یا زانو بند طبی نوعی تجهیزات طبی است که در اطراف زانو قرار می گیرد و حرکت مفصل های آن را کنترل می کند. این ابزار به زانو ها کمک می کنند تا شکل طبیعی خود را بدست آورند. جنس آن ها معمولا از پلاستیک، چرم، لاستیک، فیبر کربن، فلز و پارچه است.
درمان پای پرانتزی در کودکان اغلب شامل استفاده از بریس ها یا دستگاه های ارتوز است زیرا در حال رشد هستند و راحت تر می توان استخوان ها را در محل اصلی خود هدایت کرد. در حالی که در بزرگسالان ،استخوان ها (درشت نی ) رشد خود را کرده است و در عین حال انعطاف پذیری کمی نیز دارد.
این رویکرد درمانی به ویژه در مواردی که ژنوواروم خفیف تا متوسط است و کودک هنوز در سال های رشد خود است مؤثر است. بریس ها با اعمال فشار ملایم و کنترل شده برای هدایت رشد و تراز مناسب استخوان عمل می کنند.
بریس و آتل وزن زانوها و اندام تحتانی را تحمل می کنند و آن ها را به سمت وضعیت طبیعی تر و صاف تر هدایت می کنند.
نظارت منظم توسط یک متخصص ضروری است. با استفاده مداوم و راهنمایی های پزشک، بریس ها می توانند ابزار ارزشمندی برای کمک به کودکان برای دستیابی به تراز پاهای سالمتر و بهبود حرکت در سنین پایین باشند.

 

 

4- فیزیوتراپی و کاردرمانی

تمرینات کاردرمانی و فیزیوتراپی میتواند درمان مناسبی برای کودکانی باشد که پای پرانتزی آنها خفیف بوده و در سن رشد قرار دارند. به علت نرمی و انعطافپذیری بالای استخوانهای کودک در سنین رشد، میتوان مسیر رشد پا را تا حدودی به وسیله ی جلسات درمانی منظم و مداوم اصلاح کرد تا از شدت گرفتن بیماری جلوگیری شده و انحراف پاها نیز کمتر شود.

 

5- حرکات اصلاحی پای پرانتزی

حرکات اصلاحی مجموعه ای از حرکات ورزشی است که به بدن کمک می کند در وضعیت درست خود قرار بگیرند. ورزشهای مناسب برای زانوی پرانتزی معمولا توسط متخصص فیزیوتراپی، کاردرمان یا کارشناس حرکات اصلاحی توصیه و تجویز می شوند. برای نتیجه گیری از آن ها باید زمان بگذارید و در عین حال حرکات را به درستی انجام دهید. این حرکات عضلات را تقویت کرده و در عین حال آسیب را درمان می کنند.

حرکات تقویتی برای عضلات جانب خارجی ساق و ران
حرکات کششی برای کپسول داخل زانو
تصحیح راه رفتن به صورتی که پنجه مستقیم و در مسیر خط پیشروی قرار گیرد.
اصلاح و تعویض کفش هایی که سائیدگی جانب خارج آن ها بیشتر از حد معمول است.
پرهیز از نشستن در وضعیت چهار زانو

 

6- جراحی پای پرانتزی

تصمیم برای انجام عمل جراحی برای افراد دارای پای پرانتزی باید به دقت مورد توجه قرار گیرد و با مشورت جراح ارتوپد اتخاذ شود. راحی بطور کلی برای موارد ژنوواروم که شدید هستند و به درمانهای غیرجراحی پاسخ نمیدهند اختصاص دارد. در این تکنیک از جراحی استئوتومی درشت نی استفاده می شود . هدف از عمل زانوی پرانتزی اصلاح زاویه استخوان درشت نی و استخوان ران است.
تصمیم برای جراحی زانوی پرانتزی باید براساس نیازها و شرایط فرد باشد:


الف) سن و مرحله رشد:

جراحی معمولاً زمانی در نظر گرفته میشود که صفحات رشد زانوی کودک (اپی فیز) نزدیک به بسته شدن هستند یا قبلاً بسته شده باشند که معمولاً بعد از هشت سالگی برای دختران و پس از ده سالگی برای پسران است.

 

ب) شدت پای پرانتزی:

شدت ژنوواروم یک عامل مهم است. میزان انحراف شدید که به طور قابل توجهی بر تحرک، راه رفتن یا کیفیت زندگی کودک تأثیر می گذارد، ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشد.

 

پ) عدم بهبود با اقدامات غیر جراحی :

اگر درمان های محافظه کارانه مانند بریس، فیزیوتراپی ، تمرینات اصلاحی و کاردرمانی یا ارتوز برای مدت طولانی بدون بهبود قابل توجهی انجام شده باشد، ممکن است جراحی در نظر گرفته شود.

 

ت) درد و اختلال در عملکرد پا ها :

درد مداوم، محدودیتهای عملکرد یا بد شکلی های مفصلی ناشی از ژنو واروم ممکن است نشان دهنده نیاز فرد به مداخله جراحی باشد.

 

ث) بدتر شدن عارضه :

اگر با وجود مداخلات غیر جراحی، وضعیت به تدریج بدتر شود، به طوری که زندگی روزمره افراد مختل شده باشد ، ممکن است برای جلوگیری از عوارض بیشتر، جراحی ضروری باشد.

 

ج) بیماری های زمینه ای :

بیماری های زمینه ای، مانند بیماری بلونت یا دیسپلازی اسکلتی، ممکن است احتمال جراحی را افزایش دهد، زیرا این شرایط می تواند منجر به تشدید بیماری شود.

 

چ) مشکلات ساختاری :

بیمارانی که علت زانوی پرانتزی در ان ها مشکل ساختاری شدید در استخوان ها است که با تمرینات اصلاحی درمان نشده است نیز ، برای درمان زانوی پرانتزی به جراحی نیاز دارند.
درصورت عدم درمان پای پرانتزی با افزایش سن احتمال آسیب مفصل زانو که منجر به آرتروز زانو می شود تشدید می یابد. نابراین در مواردی که به علت ژنوواروم شدید، آرتروز زانو ایجاد شدهاست احتمال انجام تعویض مفصل زانو مطرح میشود.

 

آیا درمان زانوی پرانتزی در بزرگسالان بدون جراحی امکان دارد؟

درمان پای پرانتزی در بزرگسالان بدون جراحی با ورزش، حرکات اصلاحی، بریس و مکمل های تقویت استخوان می تواند امکانپذیر باشد. این موضوع به شدت انحراف، وضعیت سلامتی بیمار، علت زانوی پرانتزی و سن بستگی دارد. بیشتر بیماران مبتلا به زانو پرانتزی وضعیتی با انجام حرکات اصلاحی و کاردرمانی درمان می شوند و نیازی به جراحی ندارند ام در پای پرانتزی ساختاری ، جراحی اجتناب ناپذیر است.

 

درمان پای پرانتزی

 

درمان پای پرانتزی چقدر طول می کشد؟

نمی توان برای درمان پا و زانوی پرانتزی بازه زمانی خاصی را تعیین کرد، همه چیز بستگی به سن، شدت انحراف و تکنیک درمانی دارد.

 

مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد با ارزیابی تخصصی ، به بیماران در درمان به موقع کمک می کند تا در مراحل اولیه ناهنجاری اقدام به درمان زود هنگام آن کنند و در زمان کوتاه به نتیجه مطلوب دست یابند.