سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.

حرکات اصلاحی زانو عقب رفته

 

قبل از انجام حرکات اصلاحی زانو عقب رفته باید عقب زدگی زانو را تعریف کنیم. دفرمیتی و تمایل زانو به سمت عقب را اصطلاحا  بک نی (back knee  ) یا همان عقب زدگی زانو می گویند. 

به عبارت دیگر؛ زانو بیشتر از محدوده حرکتی طبیعی صاف یا extent می‌ شود .

عقب زدگی زانو

درمان عقب زدگی زانو نیاز به تشخیص درست و زود هنگام بک نی دارد تا بتوان با تمرینات اصلاحی زانو ، آن را درمان نمود و نیاز به روش های تهاجمی درمان عقب زدگی زانو مثل جراحی را به حداقل رساند.

در عقب زدگی زانو، هنگام ایستادن، مفصل زانو به عقب رفته و باعث می ‌شود ساق پا نسبت به ران به سمت عقب زاویه پیدا کند. این عارضه می ‌تواند یک یا هر دو زانو را درگیر کند که در جنس مونث شایع ‌تر است.

زانوی عقب رفته یا بک نی ، می ‌تواند توانایی مفصل  برای تحمل وزن و به دنبال آن ثبات کلی زانو را کاهش دهد.

عقب زدگی زانو در برخی از افراد ممکن است درد یا ناراحتی را در مفصل زانو یا اطراف آن ایجاد کند. این درد، بسته به علل زمینه ‌ای، عوامل ساختاری و شرایط فردی می‌ تواند از خفیف و گاه به گاه ، تا شدید و پایدارتر باشد.

 

مرکز کاردرمانی نجف آباد با تجویز تمرینات اصلاحی ، کمک زیادی به درمان عقب زدگی زانو در بیماران ، بخصوص در سنین پایین می کند. حرکات اصلاحی زانو عقب رفته باید در مراحل ابتدایی ناهنجاری بک نی انجام شوند تا اثربخشی مطلوبی داشته باشند.

 

عقب زدگی زانو در کودکان

باید این نکته را در نظر بگیریم که که شدت علائم در بین افراد بسیار متفاوت است. برخی از افراد مبتلا به ناهنجاری زانوی عقب زده علائم خفیفی را تجربه می کنند که تأثیر قابل توجهی بر زندگی روزمره آن‌ ها نداشته باشد، در حالی که برخی دیگر علائم و محدودیت ‌های عملکردی بارزتری را تجربه می کنند.

بک نی بخصوص در کودکان در سنین رشد ودر دختران و زنان بویژه هنگام بارداری یا افراد دارای اضافه وزن حائز اهمیت است .

عقب زدگی زانو بهتر است در ابتدایی ترین مراحل تشخیص تحت درمان قرار گیرد زیرا در صورت عدم درمان به موقع عوارض جبران ناپذیری دارد.

توجه نداشتن به بیماری ها و ناهنجاری های استخوانی به مرور زمان عوارض بسیار بد و جبران ناپذیری را برای فرد ایجاد می کند.

اگر کودکان در سنین رشد دچار زانوی عقب رفته باشند و درمان آن ها به تاخیر بیوفتد در صورتی که جهش رشدی کنند و قد و وزن آن ها افزایش یابد می تواند شدت عوارض ناشی از زانوی عقب رفته را بیشتر کند.

 

کارشناسان مرکز کاردرمانی و حرکت اصلاحی امید نجف آباد با ارزیابی های تخصصی و تشخیص زودهنگام بک نی به شما کمک می کنند تا به موقع با انجام حرکات اصلاحی زانو عقب رفته به درمان این ناهنجاری بپردازید .

 

درمان عقب زدگی زانو

 

علائم عقب زدگی زانو در کودکان

شکل ظاهری مفصل :

مهمترین علامت عقب زدگی زانو شکل ظاهری زانو می باشد که مفصل دچار یک انحنا به سمت عقب می شود. که به خصوص از نمای جانبی فرد به وضوح قابل مشاهده است.

 

درد : 

به دلیل مشکلاتی که در تاندون ها و لیگامان های مفصل زانو ایجاد می شود معمولاً کودک در حین راه رفتن درد خفیف تا شدیدی را احساس می کند.

 

کاهش تحرک :

در برخی از موارد عقب زدگی زانو می تواند منجر به کاهش حرکت در مفصل زانو شود  یا کودک به دلیل وجود درد در زانو یا کمر از انجام فعالیت خود داری می کند.

 

بی ثباتی مفصل :

 در بسیاری از کودکانی که دچار عقب زدگی زانو هستند یکی از مشکلات عمده آن ها تحمل وزن بر روی این مفصل می باشد که در راه رفتن هم این مشکل خود را نشان می‌ دهد.

 

زمین خوردن مداوم : 

کودک بخصوص زمان دویدن به دلیل بی ثباتی در مفصل و بخصوص ضعف در عضلات اندام تحتانی و کمربند لگنی ، بسیار زمین می خورد.

زانو عقب رفته

 

انواع ژنو رکورواتوم ( عقب زدگی زانو )

دامنه حرکتی طبیعی در مفصل زانو 0 درجه ( زمانی که پا به حالت کاملا صاف یا اکستنشن قرار دارد ) تا 140 درجه ( زمانی که زانو در حالت خم شدن کامل یا فلکشن قرار دارد) می‌باشد و در افراد عادی تا 10 درجه هایپیر اکستنشن نیز دیده می شود که طبیعی اطلاق می‌شود؛ اما چنانچه میزان هایپر اکستنشن زانو بیشتر از 10 درجه باشد دیگر عقب زدگی زانو محسوب می‌شود.

 انواع ژنورکورواتوم می‌تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد که در نوع مادرزادی، عوامل ژنتیکی، موقعیت جنین در رحم و… به عنوان عوامل زمینه ساز در نظر گرفته می‌شوند.

در نوع اکتسابی عوامل مختلفی مثل بیومکانیک اشتباه، عدم تعادل عضلانی، شلی یا پارگی رباط ، ضعف عضلات اطراف زانو، وزن زیاد  و… در ابتلا فرد تاثیر گذار است.

عقب زدگی زانو براساس شدت علائم، می‌ تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. همچنین براساس نوع تغییر شکل زانو می‌ توان این دفورمیتی را به سه دسته تقسیم کرد:

1- عقب زدگی زانو، همراه با چرخش خارجی ( ERD )   

که شاهد گشادی و اتساع مفصل زانو هستیم که با چرخش بخش جلویی پا به سمت بیرون همراه است.

2- عقب زدگی زانو، همراه با چرخش داخلی ( IRD )

در هنگام راه رفتن پاشنه پا، بالاتر از حالت طبیعی است و قسمت جلویی پاها، چرخشی به طرف داخل دارند.

3- عقب زدگی زانو، بدون هیچ گونه چرخش

زانو بدون ایجاد تغییر در موقعیت پا و مچ پا، مفصل زانو در حالت و موقعیت اصلی خود قرار نگرفته است.

 

در مرکز حرکات اصلاحی نجف آباد ، تمرینات اصلاحی عقب زدگی زانو، براساس سن،  شدت علائم ،  علت زمینه ‌ای  تجویز می‌  شود، پس از انجام تمرینات اصلاحی و درمان های خودسرانه خود داری کنید.

 

نشانه عقب زدگی زانو

عقب زدگی زانو وضعیتی است که با هایپر اکستنشن یا صاف شدن بیش از حد مفصل زانو به عقب مشخص می‌ شود. این اختلال منجر به علائم و نشانه‌ های متمایز می شود که شدت آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. 

عموما اولین و بارزترین علامت این افراد کشش و بیرون زدگی زانو در ناحیه پشت است که ظاهر غیر طبیعی هنگام ایستادن به فرد می‌ دهد.

 

انواع هایپر اکستنشن زانو

عقب ‌زدگی زانو را می‌ توان به دو دسته اصلی ( بر اثر آسیب و بر اثر سندروم ژنورکورواتوم ) تقسیم‌ کرد:

 

الف) عقب‌ زدگی زانو بر اثر آسیب

این نوع عقب زدگی زانو در نتیجه یک آسیب دیدگی بخصوص هنگام ورزش به‌ وجود می‌ آید و زانو در یک ‌لحظه به‌ عقب فشرده می‌ شود. معمولا این نوع عقب زدگی زانو موقتی بوده و طی چند هفته یا چند ماه بهبود می ‌یابد. آسیب می تواند در اثر موارد زیر ایجاد شود.

فرود ناشیانه :  فرود با سرعت زیاد و عدم حفظ تعادل هنگام پایین ‌آمدن، مخصوصا اگر هنگام فرود پاهای فرد صاف باشند.

تکل‌ های ورزشی : تکلی که به جلوی زانو برخورد کند و آن را خم کرده و یا فشار وارد کند.

 اسکی :  اگر قسمت جلویی اسکی با توده‌ برف برخورد کند، بدن اسکی ‌باز به‌جلو خم ‌شده و پاهای وی ثابت می‌ مانند.

دویدن : اگر هنگام ‌دویدن به ‌طور ناگهان دویدن را متوقف کنید، مخصوصا زمانی که وزن ‌بدن بر روی یک پا قرار دارد، این حرکت باعث می ‌شود بدن فرد به ‌سمت جلو رفته و زانوهای وی به ‌صورت برعکس خم شود و احتمال عقب زدگی زانو تشدید شود.

 

 

ب) عقب زدگی بر اثر سندروم ژنو رکورواتوم

در این نوع سندروم زمانی که فرد پاهایش را صاف می ‌کند، زانو به‌ عقب می ‌رود. این سندروم ممکن است در طول زمان بدتر شود. در این حالت زانوی فرد به ‌صورت دائمی عقب ‌رفته و در صورتی که درمان نشود مشکلات و عارضه‌ های مختلفی را به ‌همراه می‌ آورد.

 

علل عقب زدگی زانو چیست؟

از اصلی‌ ترین دلایل عقب رفتگی زانو شل بودن مادرزادی رباط‌ های مفصل زانو، ضعف و بی‌ حرکت ماندن ماهیچه‌ های اطراف زانو، نبود تناسب بین اندام‌ های تحتانی، اختلالات عضلانی، محدودیت انعطاف عضلات اطراف زانو، دیستروفی عضلانی،  سستی رباط های زانو و… می‌ باشد.

 

حرکات اصلاحی در عقب زدگی زانو

با توجه به علل و عوارض عقب زدگی زانو تمرینات درمانی و حرکات اصلاحی  در درمان این ناهنجاری نقش مهمی دارد.

 تمرین درمانی سبب تقویت عضلات اطراف مفصل زانو، افزیش انعطاف پذیری، تمرینات افزایش حس عمقی و تمرینات تعادلی،  افزایش  ثبات مفصلی و اصلاح شکل مفصل خواهد شد. همچنین الگوی راه رفتن بیمار باید اصلاح شود.

مرکز کاردرمانی نجف آباد با ارایه  برنامه درمانی و تمرینات و حرکات اصلاحی زانو عقب رفته تخصصی در بیماران مبتلا به عقب زدگی زانو، در درمان به موقع و کامل بیماران نقش موثری دارد.

 

عوارض عقب زدگی زانو چیست؟

عقب زدگی زانو در افراد مختلف، بسته به شدت بروز آن، عوارض مختلفی دارد که مهم ‌ترین عوارض آن عبارتند از:

  • ایجاد درد در ناحیه زانو
  •  افتادگی لگن و تغییر حالت راستای ستون مهره ها
  • افزایش آسیب پذیری زانو
  •  بروز آرتروز زودرس
  • ایجاد ظاهر و حالت ناخوشایند در پا
  • پارگی مینیسک و رباط های زانو  

 

ورزش برای عقب زدگی زانو :

 کاردرمانی و حرکات اصلاحی برای  عقب زدگی زانو، بر بهبود توانایی‌ های عملکردی و رفع هرگونه محدودیت یا مشکل مربوط به فعالیت‌ های روزانه تمرکز دارد.

 

کارشناسان مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد ، براساس ارزیابی که از وضعیت هر بیمار دارند و با علم بر علائم و مشکلاتی که این اختلال برای بیماران به وجود می‌ آورد، تمرینات اصلاحی را در برنامه درمانی خاص هر بیمار قرار می ‌دهند.

 

تمرینات اصلاحی عقب زدگی زانو

 یکی از مشکلاتی که در این بیماران  مبتلا به بک نی وجود دارد؛ ضعف عضلانی در عضلات همسترینگ می ‌باشد. اما یکی از نکاتی که در تقویت این گروه عضلانی باید رعایت کنیم، تقویت همزمان همسترینگ و کوادری سپس ( عضلات چهار سر ران ) می‌ باشد؛ چرا که در بسیاری از افراد ضعف عضله چهار سر رانی منجر به عقب زدگی زانو می ‌شود.

 پس علاوه بر تقویت همسترینگ، تمرینات اسکات، استپ آپ، لیفت پا و… در جهت تقویت کوادری سپس توسط کاردرمانگران توصیه می ‌شود.

 

در مرکز حرکات اصلاحی نجف آباد ، با توجه به شرایط بیمار ممکن است در عارضه عقب زدگی زانو از تمرینات اصلاحی برای درمان بک نی استفاده کنند که تعادل و هماهنگی را به چالش می ‌کشد و موجب تقویت حس عمقی می شود ، مانند ایستادن روی یک پا، راه رفتن روی سطوح ناهموار و از بین موانع، یا استفاده از تخته‌‎های تعادل 

 

زانو بند برای عقب زدگی زانو :

در عارضه عقب زدگی زانو باید میزان فشار وارد بر زانو را کاهش داد. فعالیت هایی  مانند دویدن و پریدن که فشار بر مفصل زانو را چندین برابر می کند برای افراد مبتلا به این عارضه ممنوع است.

هم چنین در مواقعی که عقب زدگی زانو به دلیل ضعف عضلات است نباید از وسایلی مانند اتل یا زانو بند استفاده کرد زیرا فعالیت عضلانی را کاهش می دهد و در طولانی مدت به دلیل محدود کردن حرکت موجب ضعف بیشتر عضلات می شود.

درمان عقب زدگی زانو - حرکات اصلاحی زانو عقب رفته

 

مرکز کاردرمانی نجف آباد با سی سال تجربه کاری و سابقه درخشان در درمان ناهنجاری های ستون فقرات و زانو با ارزیابی تخصصی و تکنیک های تمرینی اختصاصی سهم بسزایی  در درمان بیماران استان اصفهان و بویژه شهر نجف آباد برداشته است .