سبد خرید شما خالی است.
سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.
سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.
اسکلیوز یک واژه ی یونانی به معنای کج می باشد . وقتی از پشت به شخصی نگاه می کنید ستون فقرات باید از بالا به پایین کاملا صاف به نظر برسد . در صورتی که ستون فقرات به یک سمت راست یا چپ منحرف شود ، این وضعیت را اسکولیوز ( scoliosis) یا انحراف ستون فقرات می گویند. انواع مختلف اسکولیوز وجود دارد.
تشخیص زودهنگام ، برای درمان اسکولیوز بسیار مهم است. اگر انحراف ستون فقرات قبل از رشد کودک تشخیص داده شود، درمان گر با تقویت عضلات و انجام ورزش برای انحراف ستون فقرات مانع از ایجاد انحراف بیشتر می شود. درمان انحراف ستون فقرات در نوجوانان با تشخیص به موقع بسیار قابل کنترل است.
علت انحراف ستون فقرات اغلب مشخص نیست. طبق آمار انجمن جراحان مغز و اعصاب آمریکا (AANS)، حدود ۸۰ درصد موارد اسکولیوز هیچ دلیل قابل شناسایی ندارند. علل عمده ای که پزشکان می توانند شناسایی کنند عبارت اند از:
سی پی یا فلج مغزی گروهی از اختلالات سیستم عصبی می باشند که بر عملکرد جسمی – حرکتی کودک اثر می گذارند.
گروهی از اختلالات ژنتیکی مانند میوپاتی که منجر به ضعف عضلات می شوند.
که بر استخوان های ستون فقرات یک کودک تأثیر می گذارد، مانند اسپینا بیفیدا
ستون فقرات S یا C شکل
نابرابر بودن شانه ها و برجستگی یک طرف تیغه شانه نسبت به قسمت دیگر
ناهمواری باسن و قرارگیری یک لگن بالاتر از قسمت دیگر
بیرون زدگی دنده ها
قرار نگرفتن ناف در مرکز بدن
حالت کمر ناهموار و کج شدن کل بدن به یک طرف
وجود داشتن یک حالت برجستگی در یک سمت ستون مهره در قسمت پشت بویژه هنگام خم شدن به سمت جلو
رو به جلو بودن یک طرف قفسه سینه
متفاوت بودن طول پاها
ضعف عضلات یک سمت ستون مهره که در معاینه به صورت تحلیل رفتن عضلات یک سمت ستون مهره خود را نشان می دهد.
انحراف جانبی ستون فقرات یا اسکولیوز به طور کلی به دو صورت C و S وجود دارد. در نوع C یک قوس و در نوع S دو قوس غیرنرمال در طول ستون فقرات ایجاد می شود. میزان قوس در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت می باشد که خود این مسئله نوعی از درجه بندی را ایجاد می کند.
در انحراف ستون فقرات به دلیل عدم قرینگی و غیرطبیعی بودن ستون فقرات، نیروهای وارده به آن حتی درصورت طبیعی بودن ، باعث فشار به عضلات، رباط ها، دیسک های بین مهره ای و مفاصل بین مهره ای پشتی Facet Joints می گردد و در نتیجه منجر به تشدید درد در ستون فقرات به ویژه ناحیه کمر می شود.
انحراف ستون فقرات می تواند به ساختاری ، غیر ساختاری، مادرزادی طبقه بندی شود.
در اسکولیوز غیر ساختاری (برگشت پذیر) نشانه ها با خم شدن تنه به جلو یا خوابیدن، از بین می رود.
وضعیت های نادرست، کمردرد ها ی شدید به خصوص فتق دیسک، برخی از تومورها و اختلاف طول پاها می توانند این حالت را ایجاد کنند.
در نوع اسکولیوز ساختاری برخلاف نوع غیر ساختاری ، در حالت خم شدن به جلو انحراف و قوس از بین نمیرود و دائمی است.
و به دلیل نقص عضو، برخی از بیماری های عضلانی، بعضی از ناهنجاری ها ی مادرزادی ( مثلا نورو فیبروماتوز) ، بیماری های عصبی و گهگاه به دلایل ناشناخته در کودکان، نوجوانان و جوانان به وجود می آید.
نوعی بد شکلی ستون فقرات است که در آن وجود یک نقص مادرزادی باعث انحراف جانبی ستون فقرات می شود.
در اسکولیوز اکتسابی چرخش ستون فقرات موجب می شود دنده ها به یک طرف کشیده شوند و یک قوس چند بعدی ایجاد شود.
بروز اختلال در عملکرد عضلات به نوع خاصی از کژ پشتی منجر می شود که به آن کژ پشتی میوپاتیک Myopathic می گویند.
دیستروفی های عضلانی جزو این گروه قرار می گیرند.
ممکن است کژپشتی به علت اختلال عملکرد هورمونی یا عصبی ایجاد شود که بنام کژ پشتی نوروپاتیک Neuropathic شناخته می شود.
مسئله مهمی که باید در انحراف جانبی ستون فقرات توجه داشته باشیم این است که جهت حرکت زوائد خاری spinous processes به سمت تقعر می باشد درحالی که دنده ها و جسم مهره ها برخلاف زواید خاری ، چرخشی به طرف تحدب دارند.
چرخش دنده ها به سمت تحدب باعث ایجاد برجستگی در سمت تحدب می شود که به آن کوهان خلفی posterior hump می گویند.
عبارت اسکولیوز مادرزادی کمی گمراه کننده است، زیرا ستون فقرات تمامی بیماران در هنگام تولد دچار یک خمیدگی است.
حال آنکه این بیماران در هنگام تولد تنها دچار یکسری بد شکلی های استخوانی هستند و اسکولیوز بعدها ایجاد می شود.
متخصص کاردرمانی برای تشخیص نوع مادرزادی تاریخچه کامل پزشکی و سوابق خانوادگی کودک را کسب کرده، او را معاینه کرده و از تستهای تشخیصی مثل اسکن سه بعدی ، عکس های رادیولوژی و ام آر آی استفاده می کند.گاهی کودکان مبتلا به اسکولیوز مادرزادی ، مشکلات معده ای، کلیوی، قلبی، عصبی یا مثانه ای نیز دارند.
1- مشکلات تنفسی
در اسکولیوز شدید، قفسه سینه به ریه ها فشار وارد می کند و تنفس را دشوارتر خواهد کرد.
2- مشکلات مرتبط با کمر
افرادی که در کودکی دچار انحنای ستون فقرات باشند، احتمالا در بزرگسالی به کمردرد مزمن مبتلا خواهند شد، به خصوص اگر انحنای غیرطبیعی بیشتر شود و درمان نشود.
در مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد جهت درمان اسکولیوز ابتدا ارزیابی دقیقی از شرایط بیمار انجام می شود و در صورتی که تشخیص اسکولیوز غیر ساختاری دهند تمرینات ورزشی برای درمان اسکولیوز تجویز می شود و در صورت تشخیص ساختاری بودن این بیماری به متخصص ارجاع داده می شود زیرا در این بیماران ممکن است انجام برخی تمرینات خطرناک یا بیهوده باشد.
به سختی امکان پذیر است
بهترین زمان درمان درکودکی و نوجوانی و هنگام شروع علایم اولیه بیماری است
تقریبا از هر 40 ، کودک ، یک کودک به درجاتی از اسکولیوز مبتلا می شود. نوع خفیف معمولا دختران و پسران را به یک میزان تحت تاثیر قرار می دهد ، اما حالت متوسط و شدید آن در دختران شایع تر است .اسکولیوز ایدیوپاتیک یک بیماری ارثی نیست.
برای کودکانی که مبتلا به اسکولیوز ساختاری هستند و هنوز در سن رشد قرار دارند، می توان از یک بریس بیرونی خارجی برای جلوگیری از بدتر شدن بیشتر اسکولیوز تا پایان دوران رشد کودک استفاده کرد. اسکولیوز در مراحل اولیه به طور کلی، یک بیماری بدون درد است که ممکن است بدون انجام یک معاینه روتین یا جسمی مشخص نباشد.
اگر اسکولیوز مادرزادی در دوره نوزادی تشخیص داده شود، می توان استفاده از بریسها را در ۶ ماهگی آغاز نمود و نتایج بسیار خوبی گرفت. اما، حتی یک بد شکلی کوچک هم در صورت درمان نشدن یا به تعویق افتادن درمان، شدت می گیرد و باعث بروز عارضه هایی مانند مشکلات قلبی و ریوی می شود و نیازمند درمان های خطرناک تر و گران تر با نتایج کم اثر تر مانند جراحی ستون فقرات می شود.
درمان برای کودکان دارای قوس های بین ۲۵ تا ۴۰ درجه به شرایط این کودکان بستگی دارد. برای قوس های ۴۰ درجه یا بالاتر، تقریباً در تمام موارد، جراحی ستون فقرات اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل متخصصان همیشه والدین را تشویق می کنند تا کودکان مشکوک به هر گونه بد شکلی را برای تشخیص زود هنگام نزد یک متخصص ببرند و در شرایط عادی نیز دست کم سالی یک بار برای چکاپ کودک به متخصص حرکات اصلاحی یا ارتوپد یا کاردرمان مراجعه کنند. انحراف ستون با توجه به نوع آن، میزان انحراف، سن بیمار و… نیاز به درمان جراحی یا درمان غیر جراحی دارد
کمربندهای طبی یا بریس در دو نوع اصلی وجود دارند :
الف) بریس زیر بغل:
این نوع کمربند از مواد پلاستیکی مدرن ساخته می شود و با بدن فرد مطابقت می یابد. این بریس چسبان تقریبا در زیر لباس دیده نمی شود و کاملا زیر بغل و اطراف قفسه ی سینه و باسن را می پوشاند. بریس زیر بغل در قسمت تحتانی بدن قرار می گیرد و برای انحنای ناحیه ی بالایی قفسه ی سینه و گردن مناسب نیست.
ب) بریس میلواکی :
یک بریس کامل نیم تنه از گردن شروع می شود و نگهدارنده ی چانه و پشت سر است و به جز پاها و بازوها ، تمام تنه را می پوشاند. به دلیل دست و پا گیر بودن بریس میلواکی تنها در صورتی از این نوع بریس استفاده می شود که بریس زیر بغل فایده ای نداشته باشد.
مرکز حرکات اصلاحی امید نجف آباد با انجام تست های تخصصی و معاینات جسمی در تشخیص زود هنگام اسکولیوز و حرکات اصلاحی اسکولیوز به شما کمک می کند تا با اقدام به موقع نتیجه مطلوب و سریع از درمان اسکولیوز بدست آورید.
یک درمانگر با تجربه می تواند بدون استفاده از روش های تهاجمی مانند تصویر برداری و تنها با انجام تست ها و معاینات جسمی این ناهنجاری را در ستون فقرات شما تشخیص دهد اما بعضا برای آگاهی از میزان دقیق تر ناهنجاری آزمایشات تصویربرداری ممکن است تجویز شود که شامل موارد زیر است:
اشعه ایکس:
در طول این آزمایش، مقادیر کمی از اشعه برای ایجاد تصویری از ستون فقرات شما استفاده می شود.
اسکن MRI:
در این آزمایش از امواج رادیویی و مغناطیسی استفاده می شود تا تصویری دقیق از استخوان ها و بافت اطراف آن ها به دست آید.
سی تی اسکن:
در این اسکن ، اشعه ایکس با زوایای مختلفی به بدن می تابد و تصویری ۳ بعدی از بدن گرفته می شود.
یکی از روش های متداول درمان غیر جراحی برای اسکولیوز شدید ، کاربرد بریس است.
اگر فرد هنوز در حال رشد است و انحنای ستون فقرات آن بیش از ۲۵ تا ۴۰ درجه است، ممکن است فرد نیاز به استفاده از بریس داشته باشد. بریس ها ستون فقرات را صاف نخواهند کرد و موجب درمان قطعی اسکولیوز نمی شوند ، اما می توانند مانع از افزایش انحنای بدن شوند. ولی توجه به این نکته ضروری است که بی تحرکی زیاد در اثر استفاده از بریس ، موجب ضعف عضلات اطراف ستون فقرات می شود و شرایط را بدتر می کند . افرادی که به بریس نیاز دارند باید روزانه تمرینات اصلاحی مخصوص انجام دهند تا پیشرفت انحنای خود را متوقف کنند.
برنامه تمرین درمانی باید به صورت اختصاصی برای هر فرد با توجه به شرایط وی ( شدت، نوع احراف، سن فرد و …)، طراحی شود. لذا حرکات اصلاحی برای همه نوع انحراف قابل تعمیم نیست و نمی توان یک تمرین معین را بدون در نظر گرفتن شرایط برای همه افراد تجهیز کرد.
این تمرینات با توجه به پیشرفت ( یا عدم پیشرفت ) بیمار در روند درمان، تغییر می کند. پس حتی برای یک بیمار هم با تغییر شرایط، تمرینات به روز می شوند تا بهترین نتیجه ممکن در جهت رسیدن به هدف درمان حاصل شود.
همه افراد مبتلا به اسکولیوز نمی توانند تمرینات یکسانی را انجام دهند زیرا میزان انحراف در افراد مختلف ممکن است در بخش های مختلفی از ستون فقرات وجود داشته باشد . حرکات اصلاحی و تمرینات ورزشی مخصوص باید زیر نظر کاردرمان یا متخصص حرکات اصلاحی انجام شود
در مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد تمرینات اختصاصی برای هر بیمار توسط کارشناسان مجرب ، طراحی می شود و در تمام مراحل بر اجرای صحیح حرکت بیماران نظارت کامل می شود.
به دلیل اینکه هر فرد با توجه به نوع مشکل ستون فقرات ممکن است انجام یکسری حرکات ورزشی و تقویت عضلانی باعث تثبیت یا بدتر شدن انحراف شود. معمولا اکثر رشته های ورزشی برای شما ممنوعیت ندارد اما فرد با در نظر گرفتن اصول فیزیولوژیک بدن خود که توسط درمانگر آموزش داده می شود، از بایدها و نبایدها در انجام حرکات ورزشی آگاه می شود.
ستون فقرات بعنوان ستون مرکزی بدن محسوب می شود و انحراف حتی بصورت جزئی بر سایر اندام ها و ارگان های داخلی بدن اثر می گذارد و اصلاح آن بسیار ضروری است. انجام هرگونه تمرینات ورزشی باید در اولویت دوم بیماران قرار گیرد و ابتدا با تمرینات اصلاحی باید به رفع ناهنجاری های اسکلتی از جمله زانو ضربدری، زانو پرانتزی، زانوی عقب زده، کف پای صاف ، لوردوز کمری، قوزپشتی یا کیفوز و سر به جلو پرداخت سپس به سایر ورزش ها پرداخت.
اسکولیوز یک ناهنجاری استخوانی است که با توجه به نوع و شدت آن ، زمان درمان متفاوتی دارد و تنها با یک تمرین یا به سرعت قابل درمان نیست. در برخی موارد درمان ممکن است ترکیبی از روش ها باشد یعنی با بریس از پیشرفت ناهنجاری جلوگیری کنیم و با انجام تمرینات اصلاحی به تقویت عضلات ضعیف پرداخت. مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی نجف آباد با سی سال سابقه درخشان در زمینه انواع مشکلات حرکتی از جمله کمردرد یا ناهنجاری های ستون فقرات یا مشکلات آرتروز زانو در خدمت بیماران محترم می باشد.
اگر در سن رشد، میزان انحراف بیشتر از ۴۰ درجه باشد یا هنگامی که انحراف جانبی در سنین رشدی به صورت پیش رونده ادامه یابد و زمانی که انحراف ستون فقرات بیشتر از ۵۰ درجه پس از پایان رشد باشد نیاز به جراحی اسکولیوز ضروری است که باید زیر نظر متخصص مغز و اعصاب یا متخصص ارتوپدی انجام شود.
فرد مبتلا به اسکولیوز باید وضعیت بدنی صحیح هنگام نشستن ، ایستادن و خوابیدن را حتما عایت کند تا از بدتر شدن ناهنجاری و پیشرفت آن جلوگیری کند .
بسیاری از بیماران مبتلا به اسکولیوز نگران آینده خود و حتی ازدواج هستند؛ با این حال اسکولیوز قابل درمان است و در صورتی که درمان شود ممکن است که برای ازدواج فرد مشکلاتی را به وجود نیاورد. همچنین این بیماری با بچه دار شدن و زایمان نیز تناقضی ندارد.
اما اسکولیوز می تواند تا حدی بر روابط زناشویی تاثیر بگذارد. انحراف ستون فقرات در اسکولیوز، باعث ایجاد درد و محدودیت حرکتی می شود. این مسئله می تواند فعالیت های روزمره و روابط جنسی زوجین را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال، فرد مبتلا به اسکولیوز شدید ممکن است در هنگام آغوش گرفتن یا رابطه جنسی درد داشته باشد. همچنین، خستگی و کوفتگی عضلانی ناشی از اسکولیوز می تواند باعث کاهش میل جنسی شود.
اما این بدان معنا نیست که افراد مبتلا به اسکولیوز نمی توانند روابط زناشویی و رضایت بخشی داشته باشند و درک و حمایت همسر از اهمیت بالایی برخوردار است.
خانم هایی که دچار اسکولیوز هستند حتی میتوانند بچه دار شوند اما باید در دوران بارداری حتماً با پزشک زنان خود در ارتباط باشند و درباره نحوه ی زایمان با او صحبت کنند.
در یک کلام اگر بیماران در زمان شروع ناهنجاری جهت درمان آن اقدام کنند ، در زمان کمتر و بطور کاملتری درمان می شوند اما اگر ناهنجاری به حدی پیشرفت کند که بر سایر اندام ها ی بدن و ارگانهای داخلی بخصوص شش ها اثر بگذارد ، درمان به سادگی صورت نمی پذیرد.
مرکز حرکات اصلاحی امید نجف آباد با سی سال سابقه و کادری مجرب به شما کمک می کند تا این ناهنجاری را در مراحل اولیه شناسایی و جهت درمان آن اقدام کنید.