سلام ، به مرکز کاردرمانی و حرکات اصلاحی امید نجف آباد خوش آمدید.

بیماری پارکینسون

توانبخشی پارکینسون

بیماری پارکینسون

خیلی از ما لرزش دست پدربزرگ و مادربزرگ هایمان را در پیری دیده ایم . پدر بزرگ ها و مادربزرگ هایی که به سختی حرکت می کنند . موقع غذا خوردن قاشق از دستشان می افتد و غذا بر روی لباسشان می ریزد. 

بیشتر ما فکر می کنیم بخشی از عوارض پیری دست و پنجه نرم کردن با لرزش ها ، خشک شدن و درد دست و پا است.

اما بهتر است بدانیم بسیاری از این لرزش ها نه تنها در پیری بلکه در سن جوانی هم رخ می دهند. از دست و پا افتادن ، لرزش های دست و سر نشانه یک بیماری به نام پارکینسون است .

بیماری پارکینسون به انگلیسی (Parkinson’s Disease) یک اختلال پیش‌ رونده، مخرب دستگاه عصبی مرکزی است که عمدتاً سیستم حرکتی بدن را مختل می‌ کند. یکی از راه های درمان آن توانبخشی پارکینسون هست.

در مرکز کاردرمانی امید نجف آباد ، توانبخشی پارکینسون با انجام تمرینات هدفمند انجام می شود . درمان پارکینسون با کنترل علایم پارکینسون با مصرف دارو و جلوگیری از مشکلات حرکتی با کاردرمانی و توانبخشی پارکینسون انجام می شود.

 

علت بیماری پارکینسون

در این بیماری ، قسمتی از مغز به نام ماده سیاه دچار اختلال می شود. این ناحیه از مغز ماده شیمیایی به نام دوپامین ترشح می کند . این ماده با اثر گذاری روی قسمت های مغز و نخاع باعث کنترل و تنظیم حرکات عضلات بدن می شود . به عبارت دیگر ، در پارکینسون تعدادی از سلول های ماده سیاه مغز تخریب می شود و ماده شیمیایی دوپامین کاهش پیدا می کند.

دوپامین برای حفظ الگوهای حرکتی طبیعی بدن اهمیت زیادی دارد و دقیقاً به همین دلیل است که بسیاری از درمان‌ های پارکینسون با هدف افزایش سطح دوپامین در مغز انجام می‌ شوند.

علت پارکینسون

 

چرا سلول های عصبی مغز از بین می‌ رود؟

در این خصوص هنوز اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما اینکه چرا از بین رفتن سلول‌ های عصبی منجر به بیماری پارکینسون می‌ شود می تواند دو عامل داشته باشد. دانشمندان معتقدند که تغییرات ژنتیکی و عوامل محیطی ممکن است از عوامل موثر در این بیماری باشند.

 

عوامل محیطی و نقش آن‌ ها در بروز پارکینسون؟

مسمومیت فلزات سنگین ، تماس با سموم علف کش و حشره کش ، مسمومیت با دی سولفید کربن ، تماس با منگنز ، مسمومیت با مونو اکسید کربن و آلودگی هوا احتمال بروز بیماری پارکینسون را افزایش می دهند.


چگونه بفهمیم به پارکینسون مبتلا شدیم؟

علائم این بیماری در هر فرد متفاوت است، در شروع ممکن است علائم اولیه خفیف باشد اما به مرور از یک طرف بدن شروع می‌ شود. زمانی که علائم در هر دو طرف شدید شود نشانه ها در سمتی از بدن که در ابتدا شروع شده بود شدید تر می شود. لرزش، کندی حرکات و سفتی اندام ها سه علامت اصلی این بیماری هستند.

علایم پارکینسون

 

در مرکز کاردرمانی امید نجف آباد، توانبخشی پارکینسون با هدف پیشگیری از پیشرفت علایم حرکتی و بهبود حرکات انجام می شود.

 

علایم بیماری پارکینسون 

1- لرزش در اندام‌ ها (tremor): 

لرزش غیر قابل کنترل در دست ها،  بازوها،  پاها، فک و صورت. رعشه یا لرزش معمولا از یک اندام شروع می‌ شود.

ممکن است فرد مبتلا به پارکینسون انگشت شست و سبابه خود را به صورت ناخودآگاه بهم بزند که اصطلاحا به این عمل پیل رولینگ می گویند. رعشه در اندام‌ ها به خصوص دستان و انگشتان ممکن است در هنگام خواب و استراحت نیز وجود داشته باشد.


2- آهسته شدن حرکات (bradykinesia):

با پیشرفت بیماری فرد دچار کندی حرکت یا اصطلاحا برادی کینزی می‌ شود که این اختلال موجب می‌ شود تا انجام کارهای ساده نیز برای فرد دشوار شود. به طور مثال به سختی از صندلی بلند می شود ، قدم‌ های کوتاه بر می دارد و هنگام راه رفتن پا را روی زمین می کشد.


3- سفت شدن عضلات بدن (limbrigidity):

 این مشکل ممکن است در هر قسمتی از بدن اتفاق بیوفتد و با درد همراه باشد و دامنه‌ ی حرکات بیمار را محدود کند.


4- مشکل در حفظ تعادل (gaitandbalanceproble):

بدن فرد به مرور زمان به شکل خمیده در می‌ آید و در نتیجه فرد در حفظ تعادل دچار مشکل می‌ شود.


5- عدم توانایی انجام حرکات خود خواسته:

فرد به مرور حرکات ارادی مانند چشمک زدن، لبخند زدن یا تکان دادن دست را نمی تواند انجام دهد.


6- تفاوت در گفتار:

زمانی که فرد شروع به صحبت می‌ کند صدای او یکنواخت و آهسته می شود و نشانی از احساسات در کلام او مشاهده نمی شود و با مکث و حالتی از تردید در هنگام شروع به صحبت دیده می‌ شود.


7- تغییر در نوشتار:

 نوشتن کلمات سخت می شود و دست‌ خط فرد ریز تر از حالت عادی می‌ شود.

در مرکز کاردرمانی امید نجف آباد با انجام تمرینات هدفمند و تخصصی ، مشکلات حرکتی ناشی از این بیماری به میزان قابل توجهی بهبود می یابد.


تشخیص پارکینسون

تشخيص دادن بیماری بخصوص در مراحل اولیه بیماری کاری دشوار می باشد اما تصویربرداری ام آر آی و گرفتن شرح حال از بیمار و تست های حرکتی به تشخیص بیماری پارکینسون کمک می کند.

در مرکز کاردرمانی نجف آباد با انجام تست های دقیق و ارزیابی تخصصی حرکتی ، میزان و شدت این بیماری به طور دقیق تعیین می شود.


چه کسانی به پارکینسون مبتلا می شوند؟

این بیماری بیشتر در افراد بالای 50 سال رخ می دهد و با افزایش سن ، شیوع و علایم آن بیشتر می شود . در برخي موارد علایم در زیر 50 سال و یا حتی زیر 30 سال ديده مي شود که به آن پارکینسون زودرس یا جوانان می گویند.

 مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا می‌ شوند و نسبت ابتلای مردان به زنان ۳ به ۲ است.


بهترین زمان درمان پارکینسون؟

آشکار ترین نشانه‌ های زودرس این بیماری عبارتند از لرزش، خشکی در حرکت بدن، آرام‌ شدن حرکات و دشواری در راه‌ رفتن. هم چنین اختلال ادراری ، یبوست ، اختلال بویایی ، اختلال خواب و کاهش وزن از دیگر علائم غیر حرکتی پارکینسون است.

اختلال بویایی یکی از مهم ترین نشانه های ابتلا به پارکینسون است زیرا اختلال بویایی درست در زمان قبل از بروز علایم حرکتی رخ می دهد و مدت ها بعد علائم پارکینسون بروز می کنند این زمان بهترین زمان برای درمان این بیماری است.

متخصصان مرکز کاردرمانی امید  نجف آباد به این بیماران توصیه می کنند قبل از پیشرفت علایم حرکتی این بیماری و ایجاد محدودیت های جدی  در اندام ها و ناتوانی در انجام کارها حتما تمرینات کاردرمانی را انجام دهند.

 

پیشرفت علایم در بیماری پارکینسون:

مرحله 1 بیماری پارکینسون

خفیف ترین شکل پارکینسون است. در این مرحله ممکن است علائمی وجود داشته باشد مانند گرفتگی عضلات یا لرزش خفیف یک دست، اما آنقدر شدید نیستند که بتوانند در کارهای روزمره و سبک کلی زندگی تداخل ایجاد کنند. 

نشانه های بیماری در این مرحله به قدری کم می باشند که اغلب دیده نمی شوند. اما خانواده و دوستان ممکن است متوجه تغییراتی در وضعیت بدن ، راه رفتن یا حالات چهره فرد شوند.


مرحله 2  بیماری پارکینسون

یک شکل متوسط از پارکینسون در نظر گرفته می شود ، و علائم آن بسیار قابل توجه تر از مواردی است که در مرحله 1 تجربه شده اند.

در این مرحله سفتی عضلات انجام کارها را طولانی می کند، مشکلات راه رفتن ممکن است ایجاد شوند یا افزایش یابند و وضعیت بدن ممکن است تغییر کند و حالت خمیده پیدا کند اما تعادل مختل نمی شود.

 افراد در این مرحله علائم را در هر دو طرف بدن احساس می کنند (اگرچه ممکن است فقط یک طرف تحت تأثیر قرار گیرد) و گاهی اوقات مشکلات گفتاری را تجربه می کنند.

پیشرفت از مرحله 1 به مرحله 2 می تواند ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد. و هیچ راهی برای پیش بینی پیشرفت بیماری در اشخاص وجود ندارد.


مرحله 3 بیماری پارکینسون

مرحله میانی پارکینسون است و یک نقطه عطف اصلی در پیشرفت بیماری می باشد و بیمار احتمالاً تعادل خود را از دست می دهد و رفلکس هایش کاهش می یابد. حرکات در کل کندتر می شوند و احتمال افتادن (سقوط) در مرحله 3 بیشتر می شود.

پارکینسون در این مرحله به طور قابل توجهی بر کارهای روزمره تأثیر می گذارد ، اما هنوز هم افراد قادر به انجام آن ها هستند. دارو همراه با کاردرمانی ممکن است به کاهش علائم کمک کند.


مرحله 4  بیماری پارکینسون

بیمار نمی ‌تواند بدون کمک بایستد و برای حرکت به واکر یا وسایل کمکی نیاز دارد. بسیاری از افراد در این مرحله از پارکینسون نمی‌ توانند به‌ تنهایی زندگی کنند، زیرا حرکت کردن برای آن‌ ها به ‌شدت سخت می‌ شود. در نتیجه این مرحله بسیاری از کارهای روزانه را غیرممکن می‌ کند و بسیار خطرناک است.


مرحله 5 بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون، که پیشرفته ‌ترین مرحله از این بیماری است و شدید‌ ترین علائم را دارد. این مرحله موجب سفتی در پاها می‌ شود و ایستادن یا راه رفتن را غیرممکن می‌ کند. افراد در این مرحله برای حرکت به ویلچر نیاز دارند و در انجام امور روزمره به حداکثر کمک دیگران نیازمندند.


راه های پیشگیری و درمان پارکینسون

 پارکینسون درمان پذیر است اما نه به این معنا که دیگر هیچ اثری از اين بيماري نباشد بلکه به معناي کنترل بيماری با دارو است و علایم بیماری تقریبا کنترل می شود و به زندگی بيمار آسيبی وارد نمی شود و به کمک داروهای خوراکی می توان امید به زندگی در بيماران را افزایش داد . 

دوره های توانبخشی نیز که شامل گفتار درمانی ، فیزیوتراپی ، کاردرمانی و ورزش می شود طی دوره درمانی ضروری است زیرا فعالیت بدنی باعث افزایش قدرت عضلات ، بهبودی و نرمی حرکات اندام و انعطاف پذیری،  بهبودی تعادل ، کاهش سفتی و درد مفاصل می شود .


مرکز کاردرمانی امید نجف آباد با انجام تمرینات کاردرمانی هدفمند و تخصصی با وجود ابتلای شما به پارکینسون زندگی با کیفیتی را برای شما رقم می زند. زیرا اولین هدف توانبخشی پارکینسون ، حفظ کیفیت زندگی است